Trudnice lošije pamte zbog HORMONA

by | mart 21, 2010

trudnicaŽene u trudnoći zaista imaju poteškoća s pamćenjem, i to je razlog zašto trudnice često gube stvari, potvrdili su naučnici.

Svaka žena koja je bila trudna iskusila je pojavu lošeg pamćenja i gubljenja stvari, a naučnici kažu da je to sasvim normalna pojava u kasnijim stadijima trudnoće.

 

To je potvrdilo i poslednje istraživanje koje je otkrilo da žene u zadnjih šest meseci trudnoće i u prva tri meseca nakon porođaja imaju problema s prostornim pamćenjem, odnosno često ne mogu da se sete gde su stavile određene stvari.

 

Poteškoće nastaju, kažu naučnici, zbog hormona koji utiču na mozak.

 

– Zaboravnost i manjak pažnje su česta pojava kod trudnica. Otkrili smo da povećane količine hormona tokom trudnoće utiču na mozak, pa se javlja zaboravnost i slabija koncentracija – pojasnila je voditeljka istraživanja Dajan Farar.

 

Hormoni najviše utiču na deo mozga zadužen za prostorno pamćenje koje pomaže ljudima da se prisete gde su ostavili stvari, ali i kojim putem bi trebalo ići da bi došli do određenog cilja. Srećom, to je kratkotrajna pojava kod trudnica koja nestaje tri meseca nakon poroda.

 

Izvor: Tportal.hr

Tagovi: