USPEŠNO razdvojene bliznakinje koje su bile spojene glavama

by | novembar 18, 2009


Australijski doktori uspešno su razdvojili bliznakinje iz Bangladeša, posle 27 sati operacije u kojoj je učestvovalo 16 lekara i medicinskih sestara.

Sijamske bliznakinje


Krišna i Trišna, koje će 22. decembra napuniti tri godine, rođene su sa sastavljenim glavama, a živele su u sirotištu u Daki, glavnom gradu Bangladeša. Lekari su morali da razdvoje mozak i krvne sudove. Leo Donan, načelnik hirurgije u dečjoj bolnici u Melburnu, izjavio je da je uspeh operacije „nadrealan“, ali da devojčicama predstoji težak period. „Videti ih kao odvojena ljudska bića predstavlja neverovatan trenutak“, rekao je Donan.


Pre nego što budu prebačene na odeljenje za intenzivnu negu, devojčice će biti podvrgnute rekonstruktivnoj operaciji. Krišna i Trišna dovedene su u Australiju pre dve godine, uz pomoć australijske dobrotvorne organizacije za decu, koja pomaže deci kojoj je potrebna medicinska pomoć. Izvršni direktor te fondacije Margaret Smit kaže da je procedura bila veoma stresna za sve i da predstavlja veliki korak, ali da još ne žele previše da se uzbuđuju. Lekari su ranije procenjivali da postoji samo 25 odsto šanse da odvajanje bliznakinja bude uspešno, odnosno da bi jedna od sestara mogla da umre, a 50 odsto šanse da pretrpe oštećenje mozga.


Tagovi: