Vitamin E štiti decu od ekcema

by | maj 31, 2010

Deca koja konzumiraju hranu bogatu E vitaminom su pod manjim rizikom od ekcema. Takođe, vitamin A, uprkos nekim ranijim drugačijim nalazima, ne štiti od alergija, utvrdili su japanski stručnjaci s Univerziteta Jamaguči u Ubeu.


AlergijaJapanski tim, na čelu sa dr Masajuki Okudom, je analizirao sadržaj ovih vitamina u krvi 396 dece, starosti od 10 do 13 godina, od kojih je 240 patilo od ekcema, šištanja pri disanju ili astme.

 

Utvrđeno je da nema nikakve veze između navedenih stanja i nivoa A vitamina, dok su mali ispitanici sa najvećim sadržajem E vitamina u krvi bili pod 67 odsto manjim rizikom da obole od ekcema nego oni s najnižim sadržajem.

 

Šta više, čak i oni ispitanici koji su imali samo minimalno viši nivo vitamina E od proseka, bili su pod manjim rizikom od ekcema za preko 60 odsto.

 

Vitaminom A je bogato žuto, crveno i narandžasto voće i povrće, dok vitamina E ima u biljnim uljima, orašastim plodovima i integralnim žitaricama.

 

Nema opšteg standarda o tome koliki bi trebalo da bude dnevni unos pomenutih vitamina. Prema američkim standardima, za navedenu starosnu grupu dnevni unos vitamina A bi trebalo da bude 2.000 međunarodnih jedinica (IU), a vitamina E oko 16 IU.

 

Još se nezna precizno zašto E vitamin smanjuje rizik od ekcema. Japanski tim pretpostavlja da su u pitanju njegova antioksidantna svojstva i podsticajno dejstvo na imuni sistem.

 

Izvor: Tanjug

Tagovi: