Ženama hronična bol zadaje više muke nego muškarcima

by | septembar 5, 2010

Osim što se češće pojavljuje kod žena nego muškaraca, hronična bol je kod pripadnica nežnijeg pola intenzivnija i dugotrajnija, tvrde stručnjaci za bol.

Bol u glavi

Uz to, žene su sklonije višestrukim bolnim stanjima u isto vreme, što može dovesti do većeg mentalnog stresa i povećane opasnosti od invaliditeta.

„Hronična bol zahvata sve veći postotak žena širom sveta. Naš cilj je da potsaknemo dame na preuzimanje aktivnije uloge u lečenju i smanjivanju stigme i neugodnosti zbog problema“, poručila je Dženifer Keli, iz Centra za bihevioralnu medicinu iz Atlante.

Hronična bol traje šest meseci ili duže, a u njenom saniranju neretko ne pomažu ni medicinski tretmani. Ova vrsta boli je povezana je sa brojnim problemima, uključujući fibromijalgiju, sindrom iritabilnog creva, reumatoidni artritis i migrene, koje se češće javljaju kod žena nego muškaraca.

Stručnjaci tvrde kako bi hormoni mogli da predstavljaju značajan faktor u razlici među spolovima. Na primer, poznato je da estrogen ima ulogu u pojavi migrena, te da se stopa pojave bola povećava među devojčicama dok prolaze kroz pubertet. S druge strane, pojava bola među dečacima adolescentima bjeleži manje dramatičan porast.
Prema tome, neka istraživanja pokazuju da žene i muškarci mogu na potpuno drugačiji način da reaguju na lekove protiv bolova.

„Genetske i hormonalne promene mogu da predstavljaju glavni razlog spomenutih razlika. Međutim, postaje nam sve jasnije da društveni i psihološki faktori takođe su izuezetno važni. Žene imaju tendenciju da se usredsrede na emocionalne aspekte bola. Muškarci se, s druge strane, češće fokusiraju na fizičke senzacije koje osećaju. Kao rezultat spomenutih razlika, žene koje se koncentrišu na emocionalne aspekte vlastitog bola mogu osetiti intenzivnije simptome, verovatno zato što su emocije povezane s bolovima – negativne“, zaključila je Dženifer Keli, iz Centra za bihevioralnu medicinu.

Izvor: Večernji.hr

Tagovi: