Žene bolje pamte od muškaraca

by | novembar 5, 2010

Žene u zrelim godinama pamte bolje i brže od muškaraca, pokazuju rezultati nedavnog istraživanja Univerziteta u Londonu.

Žene u pedesetim pamte mnogo bolje od muškaraca – one pamte reči brže i tačnije ih se kasnije sećaju, pokazala je studija stručnjaka sa tog univerziteta koja je obuhvatila 9.600 muškaraca i žena starijih od 50 godina, prenosi Rojters.

Ispitanici su zamoljeni da zapamte deset reči i da ih ponove prvo dva, a zatim pet minuta kasnije, pri čemu su u oba slučaja žene bile uspešnije od svojih vršnjaka.

 

U kasnijim testovima, u kojima se zahtevalo nabrajanje što više životinja u minutu, muškarci i žene imali su približno jednake rezultate – oba pola su uspela da nabroje u proseku po 22 životinje.

 

I ranija istraživanja su davala slične rezultate, ali je ovo prvi put da se tako veliki broj žena i muškaraca podvrgao testu pamćenja, istakli su autori studije Metju Braun i Brajan Dodžon koji još nisu utvrdili naučna objašnjenja tog fenomena.

 

Međutim, ustanovljeno je da osobe koje vežbaju barem jednom nedeljno imaju bolje rezultate od onih koje ne vežbaju, a napominje se da su bolje rezultate imali nepušači i bivši pušači.

 

Izvor: Tanjug

Tagovi: