ZOVA protiv prehlade i stresa

by | septembar 16, 2009

Sirove tamnoplave bobice zove su otrovne, ali u marmeladi, soku ili supi su prema rečima bečkog profesora Hademara Bankhofera prirodni lek.


zova protiv stresa


Zovine bobice imaju najveći udeo B vitamina koji se može naći u plodovima i zato jačaju nerve. Ali one su i bogate vitaminom C, pa odlično deluju protiv stresa i prehlade. Osim toga imaju dosta selena, elementa u tragovima, koji je važan za imunitet.


Ove bioaktivne supstance se nalaze u tamnoj boji i višestruko jačaju i disajne puteve. One rastvaraju šlajm, ublažavaju bol i poboljšavaju sposobnost filtriranja bronhija. Bečki stručnjak preporučuje pušačima koji se ne razdvajaju od cigarete da barem redovno piju sok od zove da bi ublažili kašalj.



Od zovinih bobica se može kuvati i supa. Operite kilogram bobica zove, kuvajte u litri vode sa četiri karanfilića, dva štapa cimeta, 200 grama meda i sokom od limuna. Pustite da se krčka 35 minuta. Oljuštite šest jabuka, rasecite na komade i kuvajte u supi dok ne omekšaju. Zatim od svega toga napravite pire, procedite i još jednom prokuvajte.

Tagovi: