Categories Fitness

Najpraktičnija i najefikasnija rekreacija je…

O, da! Ako je vaš tempo dovoljno intenzivan, hodanje može biti i te kako efikasan kardio-trening. Zašto je to ujedno i najpraktičniji vid fitnesa i koje vrsta hodanja su trenutno najpopularnije u svetu objašnjava fitnes instruktora i selebriti trener Ejmi Dikson.

Ovaj tekst je deo serijala Pokrenite se! by Reebok
Ovaj tekst je deo serijala Pokrenite se! by Reebok

Piše: Jasmina Ubiparip

Ejmi Dikson
je jedna od najdinamičnijih i najenergičnijih fitnes instruktorki. Diplomirala je prirodne nauke, fiziologiju vežbanja, a živi i radi u Los Anđelesu, odakle sarađuje sa mnogobrojnim fitnes i lajfstajl magazinima. Snimila je i veliki broj fitnes DVD-jeva i onlajn fitnes programa, od kojih se neki nalaze i na listama najboljih u ovoj godini. Ejmi je brend ambasadorka brenda Reebok.

Fitnes-hodanje vs. obična šetnja

Fitnes-hodanje jeste hodanje brzim tempom, onim koje vam predstavlja izazov. Ako je tempo toliko lagan da uopšte ne osećate umor, nećete postići željene fitnes ciljeve. “Naravno, čak i u tom slučaju hodanje će vam doneti zdravstvene benefite, ali nećete, recimo, skinuti kilograme ili definisati mišiće“, kaže Ejmi.

Fitnes-hodanje podrazumeva da se pridržavamo i nekoliko osnovnih pravila koja se tiču držanja tela. „Kada hodate, ne zaboravite da pokrenete i ruke. Savijte ih u laktovima i energično ih pokrećite nazad-napred, u ritmu koraka“, objašnjava Ejmi. Takođe, leđa treba da budu prava. Uspravite se što više možete. Pokušajte da osetite kako vam čitavo telo „raste“ prema gore.

Ejmi ističe da mnogi naprave grešku pa se, dok hodaju, naginju unapred, posebno ukoliko hodaju uzbrdo. Najvažniji savet? „Ne izbegavajte uzbrdice! One će vašem treningu dodati intenzitet“, poručuje ona.

City walking sa Ejmi Dikson (u sredini, prepoznaćete je po upadljivoj crvenoj kosi): Tokom Reebok Global Media Eventa, High Lane, Menhetn
City walking sa Ejmi Dikson (u sredini, prepoznaćete je po upadljivoj crvenoj kosi): Tokom Reebok Global Media Eventa, High Lane, Menhetn

Hajking je u trendu

Kad smo kod uzbrdica, hajking je veoma popularan u SAD“, nastavlja Ejmi. Pomalo mi je neprijatno što nisam dovoljno upućena i molim je za objašnjenje. „U pitanju je hodanje u prirodi, najčešće kroz šume i brda. Hoda se u grupama, unapred utvrđenim stazama. U suštini, hajking je samo trendi naziv za staro dobro hodanje u prirodi“, objašnjava Ejmi.

F3
Hodanje do posla, brzim tempom, nemoguće je u štikama. Praktična ideja:
Do posla – patike (na fotografiji: Reebok Walk Ultra IV DMX Max). Na poslu – „savitljive“ baletanke, jer ih je lako spakovati u tašnu (na fotografiji: Aldo)

A ja? Zapisala, zapamtila… I ako me sledeći put slučajno pitate šta sam isplanirala za vikend, ne očekujte da vam kažem da idem na pešačenje u prirodi… Idem na hajking. 🙂

I… da sumiramo za kraj! Osam razloga koje hodanje čini jednom od najefikasnijih fitnes aktivnosti:

1. Hodanjem možete da se bavite bez obzira na godine života – i sa 7 kao i sa 77.
2. Ne takmičite se ni sa kim. Vreme za hodanje je samo vaše vreme za uživanje. Možete da razgledate grad ili da uživate u prirodi.
3. Hodanje je, naravno, i praktičan način da sa tačke A stignete na tačku B (recimo, od kuće do posla).
4. Kada su kraće relacije u pitanju (recimo, od kuće do posla), hodanje je ujedno i način da pokažete Planeti da je volite i poštujete, tako što nećete pokrenuti motor automobil te nećete ni zagađivati okolinu izduvnim gasovima.
5.Fizički benefiti hodanja jednaki su onima koje donosi trčanje.
6. Hodanje poboljšava kondiciju, jača mišiće, povećava izdržljivost organizma.
7. Smanjuje rizik od hroničnih bolesti, poput dijabetesa tipa 2.
8. Hodanje čini da osetimo priliv energije. Nakon ove aktivnosti osećamo se sjajno – a ne iscrpljeno i premoreno kao posle nekih izrazito intenzivnih treninga.

Kojem tipu osobe odgovara koja vrsta fitnesa? Odgovor potražite u tekstu Pokrenite se (str. 130) u julskom broju magazina “Lepota i zdravlje”.

Photo Credits: Reebok

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA