Beleške iz redakcije: Pričamo o omiljenim parfemima, a na poklon – „Michael Kors Sexy Amber”!

by | novembar 10, 2016
Jasmina mala

Jasmina Ubiparip, zamenica gl. i odg. urednice magazina „Lepota i zdravlje“

Mirisi su čista alhemija, zar ne? Ali, zašto isti parfem neke od nas obožavaju, a druge ne vole? Pričam o svojim iskustvima, favoritima i “wish listi”, a onda prepuštam reč vama: Koje su vaše omiljene mirisne arome? Koji je prvi parfem koji ste voleli? Koje bočice su vam omiljene sada? Hajde da razmenimo iskustva!

Najkreativniji komentar, po izboru redakcije, očekuje i poklon:  flašica parfema Michael Kors Sexy Amber. Brend koji je odskoro i na našem tržištu.

Dakle, kakva su moja iskustva s parfemima?

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Osamdesete. Kad god sam u poseti prabaki, otvaram vitrinu u kojoj je njena kolekcija parfema. Neki od njih su u bočicama s pumpicom, bez naziva, a drugi moderniji – u flašicama s etiketom. Tosca, Miss Dior, Cologne 1411… Danas mi je žao što se ne sećam svih naziva, ali zato i dalje pamtim miris vitrine u kojoj su, pored parfema, bile uredno poređane i knjige… A koliko su te bočice bile važne, govorilo mi je i to što ih je čuvala i kad je parfem bio potrošen. Neke od njih bile su iz prabakine mladosti – iz tridesetih ili četrdesetih godina prošlog veka, ali donje note mirisa i dalje su treperile u njima.

Devedesete. Od mamine prijateljice dobila sam parfem koji je tada bio hit, imale su ga sve moje prijateljice i ja sam ga žarko želela. Naravno da sam ga, kao prava tinejdžerka, obilno našpricala prilikom prvog izlaska. Ups, greška! Miris mi do te mere nije prijao da sam, čim sam stigla na žurku, morala da zamolim domaćicu da upotrebim kupatilo kako bih se istuširala te isprala miris. Tada sam naučila da parfem koji se dopada većini ne mora da odgovara i meni. I da, od tada aromu vanile izbegavam u širokom luku!

Dvehiljadite. Mislila sam da je doslednost u odabiru parfema odraz zrelosti. Nosila sam isključivo jedan parfem. Ostale nisam htela ni da probam. Volela sam ga, ali sam nakon nekog vremena naprosto prestala da ga osećam na sebi.

Posle 2010. Menjam strategiju. Eksperimentišem. Dopuštam sebi da isprobam čak i ono za šta u početku pomislim da nije za mene (osim ukoliko je vanila dominantna, tu sam i dalje kategorična!). Miksujem. Ponekad klasičine mirise nosim na rok svirke. Sledeći put ekstravagantni, teški parfem biram za roditeljski sastanak. Dopuštam da me mirisi nose, da mi menjaju raspoloženje i shvatam ih kao deo svoje intime. Ne preterujem, već ih prskam na pulsne tačke gde ih možda osećam samo ja. U specijalnim prilikama dozvoljavam sebi da parfem našpricam i na kosu. Volim da se okružim aurom mirisa, kao svojevrsnim izrazom sopstvene ličnosti. Uostalom, stara izreka kaže ”nomen est omen” – a ja sam svoje ime dobila po cvetu skromnog izgleda ali jedinstvenog mirisa.

Foto: PR

Trenutno koristim: 1. Elegantan i snažan: Coco Mademoiselle je omaž slavnoj dizajnerki 2. Saradnja s dizajnerom: Avon Life by Kenzo Takada 3. Mirisni slatkiš: Cvetno-voćno-gurmanski Lancôme La vie est Belle 4. Unikatna bočica i sastojak (mineral turmalin) koji daje energiju: Oriflame Destiny

Foto: Željko Ubiparip Dizajn: Miroslav Kosanović

Foto: Željko Ubiparip
Dizajn: Miroslav Kosanović

U planu mi je kupovina jednog od sledećih (samo još da se odlučim!): 1. Carolina Herrera Good Girl 2. Chanel No5 L’eau 3. Byredo Unnamed 4. L’Occitan Arlésienne 5. Givenchy L’ange Noir 6. Giorgio Armani Si Le Parfum 7. Dsquared Want Pink Ginger

Foto: PR Dizajn: Miroslav Kosanović

Foto: PR
Dizajn: Miroslav Kosanović

Tagovi: