Mejkap zapovest za novu sezonu je…

by | septembar 22, 2016
Jasmina mala

Jasmina Ubiparip, zamenica glavne i odgovorne urednice magazina „Lepota i zdravlje“

Samo jedna reč: eksperimentišite! Zašto? Zato što je zabavno. Zato što podseća na igru. Zato što nema striktnih pravila – vi kreirate svoja. Zato što svako od nas ima različita lica, a mejkap nam može pomoći da ih otkrijemo, ili sakrijemo – u zavisnosti od prilike i potrebe.

Naravno, najlakše i najbrže je pridržavati se ustaljene mejkap rutine. Svako ima svoju. I to je ok. Nismo svakoga jutra raspoloženi za igru. Ali, s vremena na vreme, napravite iskorak. Dodajte boju koju nikada niste probali. Ili, izostavite jarke boje ako ih nosite stalno. Na vašem radnom mestu zahtev je da mejakap bude decentan? Upotrebite hajlajter. Niko vam neće zameriti što blistate još jače nego inače. Ili, nanesite još jedan sloj maskare.

Niste previše vešti sa šminkom i plašite se da će se vaš mejkap eksperiment završiti neuspešno? Da ćete izgledati neprimereno? Ništa lakše! Obrišite šminku i počnite ponovo! A postoji i nekoliko malih trikova koji nam mogu pomoći:

1. Ako dodajete jarku senku ili krejon u upadljivoj boji, povucite samo liniju na gornjem kapku i nanesite maskaru. Ne komplikujte.

Guliver/Getty images

Guliver/Getty images

2. Kreirajte smokey eyes nekom jesenjom bojom (ne crnom) – to može biti boja šljive, marsala crvena, terakota, braon, siva, sivoteget, maslinastozelena… Opet je dovoljan monoshadow look – odaberete nijansu, povučete liniju na gornjem kapku, pa na donjem kapku i blago ih „razmažete“.

Guliver/Getty images

Guliver/Getty images

3. Fenomenalno sveže izgleda look koji se može postići sa svega četiri mejkap proizvoda: blaga podloga (npr. BB krema), maskara na trepavicama, nanos rumenila u svežim roza tonovima i upadljivi ruž. Nemojte da žalite vreme da pronađete neku neobičnu boju ruža koja je kao stvorena baš za vaš ten i boju očiju.

I, na kraju, želim još da objasnim zašto smatram da je eksperimentisanje sama suština nove modne sezone. Mogla sam u ovom tekstu nabrajati trendove koje su čuveni mejkap artisti i kozmetičke kuće izdvojili za novu sezonu. Boja ta i ta. Način nanošenja ajlajnera takav i takav. Ten – onakav itd. Ali, nije poenta da sve to pogledamo i pomislimo: „Pa, ok, super su te boje i sve to, ali nije to za mene“ i, ni ne probavši ih, da ponovo kupimo stari dobri provereni ruž iste nijanse koju koristimo već pet godina.

Nemojte misliti da se ja ne prepoznajem u gornjem pasusu. I te kako! Pa ja sam ostala verna nijansi prvog ruža koji sam kupila do… danas?! Ali, sada sam odlučila da ću testirati sve te nove boje koje donosi sezona jesen/zima i da me ništa u tome neće sprečiti: ni pomisao „nije to za tvoje godine“, ni začuđen izraz na licu moje kćerke tinejdžerke, ni činjenica da za mnoge nijanse apriori pomislim da mi neće pristajati… A znate li šta me je navelo na odluku? To što pomeranje sopstvenih granica – kada je šminka u pitanju – može biti tako zabavno!

Privatna arhiva

Privatna arhiva

P.S. Kao inspiracija za eksperimentisanje poslužile su mi dve MAC senke iz kolekcije „It’s a Strike“ – koje zaista nisam znala kako da nanesem. U pitanju su nijansa šljive („300 Game“) i limete („Bowlarama“). Njima mogu da zahvalim što su me navele da istražujem najnovije mejkap trendove i odlično se zabavljam dok sam pokušavala da ih iskopiram. Na fotografiji je i hajlajter „Pearlmatte Face Powder“, takođe iz kolekcije „It’s a Strike“, koji fenomenalno izgleda kada se nanese duž jagodične kosti.

Mac

Mac

Uz post prilažem i svoje fotografije na kojima se vidi efekat obe senke. Možda ne izgleda kao da me je šminkao profesionalni šminker, ali… zar je to toliko važno kada sam toliko uživala u svom mejkap eksperimentu?


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Tagovi: