Categories Blog

Duda Alapača: Neki magarac i ti i ja

Mama, hoćeš nešto da mi učiniš, upitala sam je. Obrisala je ruke o kecelju i pogledala me. Nije još bila penzija, rekla je. Ne trebaju mi pare, mama. Hoću uštipke da mi napraviš. Sad. Odma’. Al’ da budu kao bakini. Molim te. Rečeno – učinjeno. Za kratko vreme, kuća je mirisala na kvasac i detinjstvo. Zlatni uštipci praćakali su se u dubokom ulju. Majka je stajala kraj šporeta, pažljivo spuštala u ulje komade testa koje se lepilo za prste i kratkim pokretima treskala šerpu. Da porumene sa svih strana. Da ne priplanu.

Piše: Duda Alapača

Uzela sam vanglu punu uštipaka, usula na tacnicu šećer i sela. Htela sam da jedem dok mi ne pozli. Dok me ne zaboli stomak. Dok mi neko ne otme tu istu vanglu i kaže mi da je dosta. Zagrizla sam prvi. To nije to, pomislila sam. Kakvi su, upitala je mama. Odlični, rekla sam, tek da je ne uvredim. Pitam te kakvi su, Dudo, ponovila je. Nisu kao bakini, priznala sam i vratila joj vanglu. Nema veze, poješće tata kad dođe, rekla je i nastavila da treska šerpu.

Nedostaje li ti, upitah. Ko, upitala je. Baka. Baka..? Da, baka. Nedostaje li ti…? Bože, Dudo, ne prosipaj mi taj šećer po podu, jutros sam usisavala, pokuša da izbegne pitanje. Meni nedostaje, priznadoh. Juče sam išla u stan, znaš…? Sve će mi se mravi nakupiti, reče odsutno. A nemam onu kinesku kredu, sve smo potrošili… Još ne mogu da verujem da je nema, mama. Juče, kad sam otišla… pozvonila sam na vrata. Čekala sam da mi otvori, da se prišunja vratima, da čujem kako zvecka ključevima, da pita – ko je. Onaj stan, mama, I dalje miriše na nju. Kad uđeš u ono predsoblje, sve je isto. Njen crveni kaput, ona crna beretka, šal, patofne… sve. Treba te stvari podavati, reče mama. Nekom bi možda bilo zauvar, a nama samo skupljaju prašinu. Ne znam zašto ih uopšte više čuvam…

2 komentara

  1. E Dudo
    Setih se moje bake I Crvenke I divne njene kuce I onih Zima, pernatih dunja za pokrivanje I nje kako u svaku sobu ulazi sa lopaticom I zarom da nam nalozi vatru u zoru da nam nebude Zima.
    Njenih krofni iz plave velike vangle I nas 7 unucdi
    Divno je imati baku I deku oni su posebna bica

    Hvala ti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA