Ivanin rečnik ludih tridesetih: F kao FILERI

by | mart 10, 2017
Untitled-1

Piše: Ivana Jovanović

Sa skoro četrdeset, jedna od važnih tema za diskusiju i razmišljanje u ženskim krugovima, a vrlo često i opsesija, jesu – bore. Majušne brazdice na koži lica – ogroman potencijal za biznis farmaceutske industrije i dermatologa. Dublje bore traže dublji džep. Jer botoks je skuplji od hijalurona. Berza sve diktira. Pa ti dopusti da se izbrazdaš kao reljefna tapeta. Važno je na vreme početi sa filerima.

-I uvek isto pitanje: Koji filer najbolje „filuje“ ove moje borice? Hijaluron, kolagen, silikon…? Koliko novca je u našim godinama potrebno dati za pravu kremu? Kupovala sam i one od osamdeset evra. Nek` ide život! Bitno je da mladost ne ode, da ostane što duže. I nisu loše. Ali, šta znam… Nekako sam više verovala da rade posao nego što su ga zaista radile. Ili nisu ni imale bog-zna-šta da rade na mom licu – objašnjavam mami. Izvela je malo do tržnog centra, ne voli ona to, umara je gužva, ali hajde da se počastimo ona i ja za taj 8. mart. Znam, Dan žena je demode, ali mama & ćerka trenuci – beskrajno vredni. Sada više nego ikad pre, rekla bih.

-Sećaš li se ti, Ivana, ja sam ceo život samo umivala lice blagim sapunom i mazala ga običnom hidrantnom kremom iz one naše galenske apoteke. Zimi, ponekad, pređem na plavu Niveu. Masnija opcija, tada bez konkurencije. I nikada se nismo toliko bavile borama. Ja jesam predavala hemiju, i mogu da razumem te moćne čestice iz laboratorija, ali mislim da je još moćnija priroda, da ne kažem starenje. I ne samo da je moćnije – po meni je i normalnije i lepše – kaže mama sugestivno. Toj staroj gardi profesora ne možeš da ne poveruješ iz prve. Imaju stav. Ali i iskustvo. Ovoga leta puni sedamdeset. A lice joj izgleda bar deceniju mlađe.

-Fileri, jel to engleska reč? Služe da se „nafiluju“ bore, kao torta? – mama je svojevremeno učila nemački, ali svaka žena koja je nafilovala toliko kolača i torti kao moja mama, nema dilemu oko filera, bili oni od hijalurona ili čokolade.

– Kao i svaka nova reč, mama, i filer je došao iz engleskog. Ali, ako ćemo o poreklu, ja preferiram francusku kozmetiku, pa i francuske filere. Da li je previše da dam ovoliko novca za pedeset mililitara kreme? Čak i sa deset odsto prazničnog popusta, za te pare mogu dve godine da se mackam onom iz tvoje apoteke? – merkam staklenu kutijicu poznatog brenda koji „dokazano“ puni bore, ali isto tako prazni budžet za šoping.

– Pusti sad kremu, filuj se neki drugi dan. I nije ti to neki poklon za 8. mart. Nego, kad smo već spomenule torte, jel beše ovde na prizemlju ona poslastičarnica sa najboljom „Markizom“ na svetu? Pa još i po čašu rozea? – mamin autoritet opet pobeđuje. Mama mora da se sluša.

Ovog 8. marta napunila sam stomak božanstvenim francuskim filom od čokolade, sa komadićima prženih lešnika. Mama, čokolada i vino učinili su dan posebnim. Fileri od dobre energije ne pune bore, ali pune srce, a to je, kad imaš skoro četrdeset, jednako važno. I normalnije i lepše, što bi rekla mama.


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

Tagovi: