Mom 4 life: Supermoćne supermame

by | decembar 14, 2016
Piše: Marina Marić, izvršna urednica magazina "Lepota i zdravlje"

Piše: Marina Marić, izvršna urednica magazina „Lepota i zdravlje“

Zanimljivo je to koliko se žena, pa i čitav njen život promeni kada postane majka. Svakodnevne situacije iz kojih uvek nauči nešto novo o svojoj bebi smenjuju se kao na traci, a ona od neiskusne i uplašene mame gotovo preko noći postaje vešta žonglerka između raznoraznih obaveza, večito u trci s vremenom.

Nakon dva meseca u ovoj čarobnoj ulozi, koja su prošla i predivno i prebrzo, a u nekim momentima i prenaporno, shvatila sam da sve za šta sam verovala da će biti teško, zapravo je lakše nego što izgleda, i obrnuto. Naučila sam da posmatram stvari iz drugačijeg ugla, naučila sam da je svaki minut proveden s Filipom jedinstven i dragocen, ali i da tek sada, ako nešto naumim, niko i ništa mi ne može stati na put. Mogu sve, a ne moram ništa …

Šta sam još naučila?

DA MI MAME CENIMO SVAKI MINUT VREMENA. Neverovatno je šta smo, kao majke, u stanju da uradimo za samo deset minuta. Dok Filip dremajući kulira u muzičkoj ljuljašci (taman tih 10-15 minuta, koliko mu muzika drži pažnju), uspem da „prevrnem“ ceo stan! Sve se zatrese pod nogama. To nisam umela ranije, majke mi. Znala sam samo kako da beznačajno izgubim deset minuta.

DA KONSTANTNO BRINEMO. Mislim da majka nikada ne prestaje da brine. Onako potajno, da se ne primeti. I to je potpuno ok! Uvek sam se čudila zašto, pobogu, neke mame pomoću ogledalca proveravaju da li beba diše dok nečujno i mirno spava… Smejala sam se tome kao luda, a onda… Mislite da nisam to i sama uradila?!

IMAMO SUPERMOĆI. Intuicija nas nikada ne vara, kraljice smo mulitaskinga i organizacije, a u pojedinim situacijama smo brže od metka. Kada postanemo majke, dobijamo dodatnu snagu (čudno je to kako uspevamo da nosimo dete u jednoj ruci, a kolica i sedam kesa s namirnicama u drugoj…), a pritom smo i neverovatno izdržljive i žilave. I još nešto. Imamo neverovatno istančano čulo sluha. Kao zečice. Recimo, u trenucima kada Filip zaspi i konačno dotaknem jastuk, opet brinem da ću previše čvrsto utonuti u san i da ga neću čuti kada zaplače. Malo morgen! Probudim se kada se promeškolji. Ma i kada promeni ritam disanja tokom noći, da se ne lažemo!

OVDE pročitajte sve tekstove iz serijala Mom 2 be i Mom 4 life.

Pratite me i na Instagramu: @marina_maric


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnijevesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

Tagovi: