Odustala sam od cveća, ali i od frajera – ni oni nisu uspevali…

by | januar 2, 2017
Piše: Tamara Bogunović, novinar magazina "Lepota i Zdravlje"

Piše: Tamara Bogunović, novinar magazina „Lepota i Zdravlje“

Oduvek sam želela veliku terasu punu živopisnog cveća, ali to će izgelda ostati moj nedosanjani san. Ja sam od onih žena kojoj su umrla tri filadendrona, dva fikusa, jedan bendžamin je ostao go kao od majke, ciklama se presavitila kao visibaba, ali bambus je potrajao… Doduše, svega par godina koliko i poslednja veza. 

Za pojedine zelene uvele duše, moram priznati, znam razlog zbog kojeg su me napustile. Neretko je to bila nedovoljna obaveštenost o uzgajanju i nezi malih, živih zelenih stvorenja koja udišu kiseonik iz moje sobe, neretko nedostatak svetlosti, pošto sam biljke doživljavala kao dekor detalje u stanu, a neretko (ne)zalivanje, ili (pre)zalivanje, kako kad. Onda sam jednog jutra rešila da budem požrtvovana majka i da se ozbiljnije posvetim svojim biljkama, još bolje rečeno mojim novim biljkama. Od starih su ostale samo saksije, i eventualno sasušen prut u zemlji.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Sela sam u auto i otišla da kupim sve što mi treba i što bi ikada moglo da mi zatreba: dozer za vodu, lopaticu za cveće, prskalicu, potporni štap, sadilicu, zemlju, tečno đubrivo koje rađa i malu decu, a ne cvetove, i opet ništa!

Pročitajte i… Saznala sam zašto muškarci odustaju od velike ljubavi…

Svaki prostor je lepši kada mu se doda malo zelenila, koje uvek unese dašak prirode, boje i radosti u životni prostor. Čak sam počela i da im puštam muziku, jedan dan klasičnu, drugi soul, treći domaću. Redovno sam prskala listove kapljicama odstajale vode, mekom krpom ovlaž brisala listove, jednom ili dva puta nedeljno ih izodila u šetnju do kade i kupala. Sa Fikolinom (tako sam ga nazvala) sam čak i vodila ozbiljne monologe.

Filodendron, lozica i sanseverija kažu da se mračnim prostorijama ponašaju kao ribe u vodi. Ne samo da im ne smeta nedostatak svetla već će zbog toga lepo napredovati, kod mene izuzetak potvrđuje pravilo. Ja prkosim svim priručnicima o biljkama, uprkos uloženom trudu.

Nedavno mi je prijatelj Nenad predložio da pokušam sa kaktusom, ali ja se bojim! Ne kaktusa, nego da pokušam. Ne bih podnela još jedno malo nevino biće na duši.

Odustala sam od cveća, ali i od frajera ni oni nisu uspevali…


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

Tagovi: