One light shot: Bundevaste palačinke

by | novembar 27, 2017

Ako ste ljubitelj palačinki za doručak sigurna sam da će vam ove biti jesenji favorit! Neverovatno je to što imaju tako malo sastojaka, a tako su ukusne. Pored svega toga izuzetno lako se pripremaju, pa su idealne za lagano jutarnje razgibavanje u kuhinji. Količina sastojaka je za jednu finu porciju koja će obezbediti dovoljno energije za dobar početak dana.

Piše: Milica Đorđević, autorka gastro bloga One light shot

Potrebno:

-2 jaja
-1 šolja pirea od kuvane bundeve ( preporučujem muskatu bundevu)
-1/3 kašičice praška za pecivo
-4 kašike integralnog brašna ( pšenično, ražano ili ječmeno)

Najpre skuvajte komadiće bundeve (otprilike 1 ½ šolja seckane bundeve bude dovoljna da se napravi šolja pirea) u vodi dok god ne postanu mekani. Kada se skuvaju ocedite od vode i umutite u blenderu, kako biste dobili kašu. Zatim stavite suv teflonski tiganj da se greje dok vi spremite masu za palačinke. Prvo umutite belenca, dodate žumanca, nastavite da mutite i na kraju dodajte pire od bundeve. Brašno sa praškom za pecivo lagano umešajte, kako masa ne bi izgubila volumen.

Pored navedenih sastojaka u masu možete dodati cimet ili neki drugi jesenji začin. Pošto smo sve spremili, a tiganj je spreman za prvu palačinku, podmažite ga sa par kapi ulja i onda sipajte masu na centar. Pravite manje obime, a deblje palačinke, kako biste dobili mekanu strukturu ( prečnik nešto manji od 10cm,a debljina malo veća od 1cm). Čim nadođe i stvore se mehurići spremna je za okretanje na drugu stranu. Sa ostatkom mase ponovite postupak i odložite ih da se malo prohlade pre jela. Možete ih jesti sa nekim džemom, bobičastim voćem ili medom.

 

 

Tagovi:

top