Categories Inspiracija

Kako da odaberete prave cipelice za dete?

Vrlo je važno da detetu, počevši od prvih cipelica, obezbedite adekvatnu i udobnu obuću, najpre zbog razvoja stopala. Dajemo vam nekoliko saveta kako da odaberete pravu obuču za svog mališana.

Uzrast: Do godinu dana

Bebama do šestog meseca ne treba obuća. Čim počnu da sede i puze, kupite im prve nehodajuće cipelice jer one pridržavaju članak i fiksiraju skočni zglob. Đon ovih cipelica treba da bude mek i savitljiv, а deo koji pokriva prstiće i petu gusto tkan. Savetujemo vam da birate one bez dugmadi i ukrasa. Bebe su radoznale, a ukrasi privlačni, pa će one obavezno podići svoje stopalo i stavliti cipelicu u usta. Deci do dve godine proveravajte veličinu obuće na dva meseca. Od tri do šest godina na tri, a od sedam do osam na četiri. Kasnije se rast stopala usporava, tako da od osme do 15. godine noga raste najviše centimetar godišnje, to jest za broj do dva.

Uzrast: Od 1 do 3 godine

U ovom uzrastu je vreme za stabilnu obuću. Važno je da cipele budu iznad članaka. Budući da kod male dece sistem termoregulacije nije dovršen, obuća mora da bude od prirodnih materijala. Preporučljivo je da đon bude od  gume, ali sve ostalo mora da bude od kože kako bi cipele bile higijenski zadovoljavajuće. Zahvaljujući tome, detetu noga neće kliziti u cipeli.

Uzrast: Od 3 do 6 godina

U ovom uzrastu deca više ne treba da nose patofne jer one mogu da budu uzrok ravnih tabana. Neka i po kući nose cipele ili sandale sa čvrstim zadnjim delom. Dobro razmislite ako se odlučite za patike jer, bez obzira  na to što one kvalitetnije imaju đon sa oprugom i što dobro fiksiraju stopalo, preuzimaju sav teret pri hodanju. Posledica toga su „lenja stopala“, što znači da su ligamenti i mišići svoda stopala slabi. Patike su odlične za sportske aktivnosti i duge šetnje, ali niije dobro da dete u njima bude po ceo dan. Za odlazak u školu ili vrtić najbolje su kvalitetne cipele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA