Categories Inspiracija

Trošite pametno: 10 lekcija o novcu koje svaka žena mora da nauči do tridesete

U školama nas ne uče kako bi trebalo da se ophodimo prema novcu i, ako ne znamo kako da rukujemo njime, pre ili kasnije ćemo doživeti finansijski brodolom. Pročitajte koja su to osnovna pravila kojih bi trebalo da se pridržavamo kako bismo izbegli taj scenario.

novac

1. Aplikacije

Kao što nam dnevnik ishrane pomaže da održavamo dijetu, tako će nam i vođenje novčane evidencije pomoći da održimo finansijsku stabilnost.

Postoje brojne aplikacije koje se ponašaju kao bankovni račun i pružaju nam uvid u način trošenja novca. Iznenadićete se koliko i najmanji računi mogu da zadaju problema kada se nagomilaju.

2. Podelite trošenje novca uz tri kategorije

Podelite novac kojim raspolažete na osnovne potrebe, zabavu i budućnost. Polovinu odvojte za kućne potrebe, hranu i prevoz, 20 odsto za štednju, a ostatak iskoristite za šoping, putovanja i izlaske.

3. Uživajte u malim stvarima

Nemojte se odricati kafenisanja sa drugaricama u nameri da uštedite novac. Kao što izgladnjivanje dugoročno neće učiniti da izgubite kilograme , tako će vam se i uštede na malim stvarima koje vas čine srećnim, obiti o glavu.

Napravite spisak zabavnih stvari na koje trošite novac, a zatim precrtajte sa njega one u kojima najmanje uživate. Ako, na primer, volite da idete na trčanje, razmislite o tome da otkažete članarinu za teretanu.

4. Štednja

Štednja novca uopšte nije laka misija. Većina ljudi gleda kako da preživi. Kasica prasica vam može pomoći u tome. Svaki put kada vam u džepu ostane sitniš, ubacite ga u nju. Kada se nagomila, lakše ćete podneti nepredviđeni kvar u kući.

5. Kreditna kartica

Kreditna kartica može biti pogubna po vaše planove da nešto uštedite, ali postoji način da okrenete situaciju u svoju korist.

Dogovorite se sa bankom da vam mesečno automatski skida 15-20% s plate i prebaci ih na štedni račun.

6. Finansijska evidencija

Novac, odnosno nedostatak istog, dovodi do bračnih razmirica, razvoda i generalno stresnog života. Međutim, makar imate novac oko kojeg se svađate.

Bračni parovi bi trebalo da imaju uvid u finansijsko stanje partnera. Trebalo bi da znate koliko on zarađuje, koliki su mu dugovi i koliko je u minusu na kreditnoj kartici.

7. Crni fond

Ako ikada odlučite ili budete prinuđeni jednog dana da napustite svoj posao, dom ili partnera, fond za crne dane će vam biti potreban da se sa problemima nosite sa dostojanstvom.

8. Manje je više

Najbolje rešenje je da imate samo jednu kreditnu karticu kojom plaćate sve. Možete imati još jednu koja bi vam služila samo u slučaju krajnje nužde. Što više kartica imate, veća je verovatnoća da ćete potrošiti više para.

9. Prva i jedina

Ako nameravate da otkažete višak kreditnih kartica, gledajte da zadržite najstariju koju imate. Što vam je starija kreditna istorija, imaćete bolji kreditni rejting.

10. Ne plašite se berze

Poslovanje na berzi se dugoročno isplati. Ako imate novca za investiranje, vredi pokušati. Bitno je samo da dobro razmislite gde ćete ulagati.

Autor: Life Content

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA