Pankovu priznanje „Vip poziva“

by | april 8, 2014

Gradimir Pankov, umetnički direktor Velikog kanadskog baleta iz Montreala, ovogodišnji je dobitnik nagrade „Vip poziva“, koju sada već tradicionalno, dodeljuju Beogradski festival igre i generalni sponzor festivala, kompanija Vip mobile.

Gradimir Pankov with Lisa Davies_photo courtesy of Grands Ballets_Haute

Ovo priznanje dodeljuje se po četvrti put domaćim umetnicima svetske reputacije za umetnički opus i afirmaciju našeg baleta u inostranstvu. Na taj način, umetnicima se pruža mogućnost da se posle mnogo godina vrate na scene na kojima su napravili svoje prve baletske korake i predstave presek svog rada od odlaska iz Srbije.

Pod vođstvom Pankova, Veliki kanadski balet iz Montreala predstaviće se domaćoj publici celovečernjim baletom „Minus jedan“, u koreografiji Ohada Naharina.

A LES GRANDS BALLETS CANADIENE 1

A LES GRANDS BALLETS CANADIENE 2

A LES GRANDS BALLETS CANADIENE 3

Svoju igračku karijeru Gradimir je započeo na baletskim scenama bivše Jugoslavije, a najduže je bio angažovan u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Na ovoj pozornici će 12. aprila nastupiti plesna kompanija koju danas vodi, a dan ranije, 11. aprila u ovom impresivnom komadu uživaće i publika u beogradskom Sava Centru.

Pankov je radio i kao pedagog i umetnički direktor prestižnih plesnih kompanija, među kojima je Holandski plesni teatar, Kulberg balet, Veliki balet Ženeve i Nacionalni balet Finske. Danas ovaj umetnik, koga čuveni Njujork Tajms najavljuje kao revoluciju sa predivnim rezultatima, donosi svetskoj publici očaravajuću igru najpoznatijih koreografa našeg vremena.

Zahvaljujući sedmogodišnjoj saradnji organizatora i kompanije Vip mobile, domaća javnost je do sada pratila premijerna izvođenja više od 150 naslova i upoznala najvažnije savremene koreografske rukopise. U okviru 11. izdanja festivala, ljubitelji umetničke igre još uvek mogu da obezbede svoja mesta na nekoj od predstava u Beogradu, Novom Sadu, Vršcu i uživaju u vrhunskim plesnim naslovima do 14. aprila.

Prestiž svetske premijere dovešće i publiku van granica naše zemlje na ovogodišnji festival, zahvaljujući audio vizuelnom koreografskom spektaklu „Wisteria Maiden“, koji potpisuje Andonis Fonjadakis.

A Andonis Foniadakis Dance 3

Postavka u kojoj osam muških igrača nastoji da ukroti svoju impulsivnu prirodu je neizmerno moćan, a istovremeno i nežan rukopis koreografa, koji će domaća publika biti u prilici da pogleda 12. aprila u Operi Madlenianum.

Ovaj grčki koreograf okupirao je pažnju medija, saradnjom sa rediteljem popularnog ostvarenja „Crni labud“ Darenom Aronovskim, na najnovijem filmskom hitu „Noje”.

Tagovi: