Categories Promo

10 najgledanijih filmova u Srbiji za 2013. godinu

Prema podacima sa tržišta Srbije, u 2013. godini beleži se pad poseta bioskopima za oko 25 odsto, što je prvi negativan rezultat u poslednjih pet godina, kada je stalno beležen rast broja posetilaca. Ove godine osetan je izostanak domaćih filmova u bioskopima, koji su proteklih godina uvek privlačili publiku u bioskopske dvorane.

Strumpfovi 2 3D 2

Najveći udeo u tržištu Srbije imaju filmovi kompanije Fox, u distribuciji MCF, slede Warner Bros. i Sony, u distribuciji Tucka, a četvrto i peto mesto zauzimaju Universal i Paramount filmovi, distributera Taramount.

Najgledaniji film u srpskim bioskopima u toku 2013. godine je “Štrumpfovi 2” sa preko 150.000 gledalaca. Na drugom mestu je “Hangover 3” sa 67.219 gledalaca, a na trećem je “Kruds” sa 60.607 gledalaca.

10 najgledanijih filmova u 2013. u srpskim bioskopima:

1. Štrumpfovi 2

2. Hangover 3

3. Kruds

4. Đangova osveta

5. Veliki Getsbi 3D

6. Ana Karenjina

7. Svetski rat Z

8. Mi smo Milerovi

9. Vulverin 3D

10. Čuvari tajnog kraljevstva / Epic

Podatke o tržištu filmova u Srbiji izneo je Marko Čkonjević iz MCF-a u okviru projekta „Budi Coolturan“, koji je održan 21. i 22. oktobra u prostorijama UK „Parobrod“, u cilju buđenja svesti kod mladih o značaju naše kulturne baštine i razumevanja funkcionisanja i organizovanosti kulturnih institucija. Čkonjević je održao i predavanje „Distribucija filmova: Od obezbeđivanja prava za prikazivanje do premijere”.

Marko Ckonjevic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA