Ovog leta posetite… zemlje gde se pravi najbolji sladoled na svetu!

by | jun 26, 2013

Omiljeno letnje osveženje nastalo je – greškom! Još 1905. godine dečak Frank Eperson napolju je napravio čašu gaziranog pića i u njoj štapić za mešanje. Preko noći tečnost se smrzla, a dečak ju je naravno probao. Dvadeset godina kasnije on je svoju „grešku“ i patentirao. Danas se sladoled može pripremiti na hiljade načina i s najrazličitijim ukusima, a podjednako ga obožavaju na svim kontinentima. Pogledajte gde može probati najbolji sladoled na svetu, po izboru poznatog magazina National Geographic.

sladoled

Perchè No!, Firenca, Italija

Još od 1939. italijanska poslastičarnica Perchè No! (Zašto da ne!) svakodnevno proizvodi i prodaje sladolede intenzivnog ukusa. Izbor je više nego raznolik, a među omiljenima su kombinacija meda i susama, zeleni čaj i kafa s komadićima čokolade. Takođe, ovde postoji i veliki izbor ukusnoh voćnih sorbeta i granita. „Perchè No!“ smešten je u Via dei Tavolini, na samo dva minuta od poznate firentinske katedrale.

Vaffelbageriet, Kopenhagen, Danska

Zabavni park Tivoli sedište je najpoznatijeg danskog sladolednog ‘autleta’ sa stogodišnjom tradicijom. Specijalitet ove kuće je sladoled poslužen u kornetu od vafla zvanog amerikaner, u koji mogu da stanu četiri kugle sladoleda. Na njih potom idu preliv od sirupa, šlag i razni drugi prilozi. Tivoli bašte nalaze se u središtu Kopenhagena i otvorene su od sredine aprila do kraja septembra. U ovom zabavnom parku postoji čak 40 restorana.

A’jia Hotel, Istanbul, Turska

Romantična šetnje kraj obale Bosfora… nema ništa romantičnije. Posebno ako još jedete i sladoled na terasi hotela „A’jia“, smeštenog u renoviranoj vili iz 19. veka. Na vrhu liste poslastica od sladoleda nalazi se pohovani sladoled od vanile, sorbet od marakuje i tradicionalni turski sladoled od kozjeg mleka.

Ice Cream City, Tokio, Japan

S gomilom štandova koji nude više od 300 različitih ukusa, tokijski „Ice Cream City“ je mesto gde možete probati najčudnije sladolede na svetu. Ukusi poput piletine u soji, orhidejinog korena, morske soli ili jegulje samo su neki u moru neobičnih ideja.

Capogiro Gelato, Filadelfija, SAD

Napravljeni od najsvežijih namirnica, poput mleka s amiških farma, sladoledi i sorbeti koji se svakodnevno pripremaju u „Capogiro Gelato“ imaju mnogo jedinstvenih ukusa. Među njima su madagaskarska burbon vanila, ‘melograno’ (šipak), nocciola Piemonte (lešnik), sajgonski cimet, tajlandsko kokosovo mleko (s malo ruma) i zucca (bundeva).

Bombay Ice Creamery, San Francisko, SAD

Neki od najboljih indijskih sladoleda na svetu mogu se pronaći u Americi, tačnije u španskoj četvrti u San Francisku. U ponudi su ukusi poput kardamoma, čaja, šafrana, ruže i đumbira koji se retko mogu pronaći izvan indijskog potkontinenta.

Devon House, Kingston, Jamajka

Izgrađena u kasnom 19. veku kao dom prvog crnog jamajčanskog milionera, „Devon House“ je remek-delo karipske viktorijanske arhitekture, i mesto najpoznatijeg sladoleda na ostrvu. Tridesetak ukusa protežu se od tradicionalnih, poput višnje i pistaća, do egzotičnih ostrvskih izazova – manga, kokosa, ali i sladoleda na bazi piva pod imenom „Devon Stout“.

Helados Scannapieco, Buenos Ajres, Argentina

Ova mala poslastičarska radnja nije se mnogo promenila od 1938, kada su italijanski doseljenici Andres i Jozefina Skanpjeko prvi put otvorili vrata. Članovi porodice Skanpjeko i dalje proizvode sladoled na identičan način kao pre 70 godina, a nalaze se u četvrti Palermo. Nude oko 50 ukusa – od čokolade i vanile, do breskve, cimeta, limuna, šampanjca i „caipirinhe“, brazilskog koktela napravljenog od kakaoa i limete.

Tekst: Life Content
Izvor: Tportal.hr

Tagovi: