Namirnice koje možete jesti iako su godinama stajale

by | decembar 22, 2014

Uobičajene namirnice koje skoro svi imamo kod kuću mogu trajati duće nego što mislite. Pogledajte koje namirnice imaju praktično neograničen rok trajanja.

konzervirana hrana

Suva testenina

Čak i ako je skuvate i pojedete 10 godina nakon proizvodnje (ne preporučujemo vam da toliko čekate, samo vam navodimo primer), ona bi mogla da izgubi malo na ukusu, ali znajte da je neotvorena suva pasta definitivno jestiva.

Suvi ili pasulj u konzervi

Pasulj će biti spreman za kuvanje čak i ako se godinama skrivao u nekom kutku vaše ostave. Jedino na šta morate pripaziti jeste činjenica da ćete suvi pasulj verovatno morati nešto duže potapati ako je starijeg datuma proizvodnje.

Sirće

Visoka količina kiseline u njemu ponašaće se kao prirodni konzervans koji će sprečavati rast bakterija, pa vaše sirće može trajati neograničeno. Kod nekih vrsta sirćeta vremenom se može promeniti boja i mogu se zamutiti, ali to nimalo neće uticati na njihov ukus ili kvalitet.

So

Ovaj začin je u suštini kamen. Kao što granit neće postati inficiran s plesni i bakterijama, tako neće ni vaš omiljeni dodatak jelima.

Ekstrakt vanile

Zbog visokog udela alkohola, ekstrakt vanile možete čuvati neograničeno, iako će aroma i ukus najbolji biti prvih pet godina. Pazite da ga držite dalje od svetla i toplote, ali nemojte ga držati u frižideru, čak i nakon otvaranja, jer će se u suprotnom oštetiti.

Vorčester sos

Kao i brojna vina, i ovaj umak će s godinama postati sve bolji. Aroma će postati intenzivnija kako tečnost bude isparavala. Neotvoreni vorčester bi trebalo da traje do 10 godina, a otvoren, smešten na hladnom, tamnom mestu, može izdržati dve do tri godine.

Izvor: magazin.hr
M.G.

Tagovi: