Koji su glavni trendovi među aksesoarima ove sezone

by | novembar 23, 2015
Autorka teksta: Aleksandra Dimitrijević

Autorka teksta: Aleksandra Dimitrijević

Nijedan autfit nije potpun bez odgovarajućih aksesoara. Oni daju savršenu završnicu odevnoj kombinaciji i imaju moć da i najjednostavnije komade garderobe učine glamuroznim.

Foto: Guliver/Splash

Foto: Guliver/Splash

Značaj ovih sitnica uvideli su još početkom 16. veka muškarci koji su svoj status u društvu pokazivali grbovima u vidu broševa koje su nosili na šeširima i ukrasnim štapovima za šetanje, dok su u viktorijansko doba obavezni modni dodaci ženama bile elegantne rukavice i kišobrani ukrašeni čipkom koji su ih štitili od sunca. Iako su modni detalji poznati od davnina, pravi termin – aksesoar – počeo je da se upotrebljava u 19. veku i do danas u ovu kategoriju spadaju ženama omiljene tašne i cipele, ali i ešarpe, šalovi, kravate, rukavice, kaiševi, šeširi, nakit, satovi, kao i naočare za sunce i kišobrani.

Iako ih nosimo tokom čitave godine, mnogi modni znalci ističu da su upravo jesen i zima najbolji za njih, jer nam je na raspolaganju mnoštvo kapa, šalova, simpatičnih rukavica i drugih detalja koji će od naše odevne kombinacije napraviti pravo remek delo. A ove sezone osim starih i poznatih modnih motiva, dolazi nam i niz novih, razigranih i kreativnih detalja koji oduzimaju dah i vode bankovni račun u minus.

Foto: Guliver/Getty, Guliver/Splash

Foto: Guliver/Getty, Guliver/Splash

Povratkom 70-ih na modnu scenu vratio se i pliš koji je dugo bio zapostavljen među odevnim komadima. Zbog sofisticiranosti, a istovremeno i udobnosti, ove sezone on je definitvno trend koji okupira svu našu pažnju a nalazimo ga ne samo na bluzama, haljinama, pantalonama, kimonima, već i u obući. Najveći hit su tzv. sock boots – čizme do članka izrađene upravo od pliša u zanimljivim bojama kakve smo videle na Dries Van Noten, Stella McCartney i Roberto Cavalli reviji.

Foto: Guliver/Getty, Guliver/Splash

Foto: Guliver/Getty, Guliver/Splash

Modni dizajneri kažu da su žene koje nose šešire žene sa stilom, a za savršeni finiš ove jeseni birajte klasiku, jer su beretke ponovo u modi! Osim što štite glavu tokom hladnih dana, daruju nam romantičan izgled i ističu umetničku crtu našeg karaktera. Bilo da su jednostavne vunene, sa printom od štofa, ukrašene perlicama ili više „dramatične“ – trebalo bi da ih nosite na jednu stranu kao što savetuju dizajneri, a kao inspiracija neka vam posluže revije brendova Paul & Joe, Luisa Beccaria, Fay, Marc by Marc Jacobs, Gucci.

3-trendovi-aksesoari-jesen-15

Foto: Guliver/Getty, Guliver/Splash

Hladne dane ne možemo da zamislimo bez toplog krzna. Osim raskošnih šalova i bundi od prirodnog i veštačkog krzna, ove zime prošetajte statement krznenu torbu. I dok je Fendi predstavio vesele modele koji će obojiti tmurne dane, Louis Vuitton i Salvatore Ferragamo ostaju verni tamnim, jesenjim tonovima. Za šik večernje izlaske Marc Jacobs nudi clutch torbu, a ako vam je čupavi model previše napadan Tod’s predlaže detalje od krzna na torbi.

4-trendovi-aksesoari-jesen-15

Foto: Guliver/Getty, Guliver/Splash

Pravo sa crvenog tepiha i glamuroznih svečanosti stižu nam visoke rukavice. Bilo da su klasične crne kakve smo videle na revijama Marc Jacobs i Alexander McQueen, tople, braon nijanse kao kod Dries Van Noten ili romantične pastelne kakve je predsatvila modna kuća Prada, jedno je zajedničko – izrađene su od kože koja prekriva vaše nežne laktove.

Foto: Guliver/Getty, Guliver/Splash

Foto: Guliver/Getty, Guliver/Splash

Što više, to bolje – moto je ove sezone kada su čizme u pitanju. Poput rukavica, i čizme su dobile svoju dužu verziju. Dior model koji dopire do butina prva je prošetala Kjara Feranji još tokom leta i već je tada bilo jasno da će one biti must have komad za zimu. Osim Dior indigoplavog i crvenog modela u ekstravagantnom stilu, mnoge modne kuće predstavile su svoje verzije visokih čizama – elegantne špicaste predlažu Alexander McQueen, Ralph Lauren i Altuzarra, sa debljom petom Marc Jacobs, Calvin Klein i Tom Ford, dok Chloe i Alexander Wang preporučuju potpuno ravne. Pačvork dominira ne samo garderobom, već i obućom pa je Burberry kreirao prelepe visoke čizme u ovom stilu u kombinaciji teget, crvene i braon boje od velur kože. Modeli od velur kože našli su se i u Gianvito Rossi i Saint Laurent kolekcijama, dok neobične, u futurističkom stilu mogle smo videti na Versace reviji.

Foto: Guliver/Getty, Guliver/Splash

Foto: Guliver/Getty, Guliver/Splash

Umesto dugog šala ili rolke ove jeseni vratio se zanimljivi trend iz 90-ih godina – popularni choker. Crna jednostavna traka oka vrata pružiće vašem stajlingu dramatični, pomalo seksi izgled, a modne kuće Altuzarra, Emillio Pucci, Tome, Ohne Titel pokazale su nam da sa ovim aksesoarom možete izgledati zaista spektakularno.

Foto: Guliver/Getty, Guliver/Splash

Foto: Guliver/Getty, Guliver/Splash

Najbrži način da osvežite svoj autfit, a ujedno istaknete struk jeste da ponesete kaiš. I dok je tokom proleća i leta bio u trendu tzv. obi pojas, tj. poluširoki pojas vezan oko struka u čvor, modni dizajneri su za ovu sezonu pripremili deblje kaiševe sa masivnom kopčom koja će biti savršena zamena za nakit u vašem looku. Kao inspiracija za statement kaiševe neka vam posluže Roberto Cavalli, Versace, Roksanda i Salvatore Ferragamo revije.

Foto: Guliver/Getty, Guliver/Splash

Foto: Guliver/Getty, Guliver/Splash

U skladu sa retro stilom koji vlada čitave godine u modnom svetu, veliki povratak ove sezone doživeli su i broševi. Elegantni, ukrašeni kristalima i dragim kamenjem, ili pak minimalističkog stila i jednostavnih linija, broševi se nose svuda – od odeće do šešira, pa čak i na cipelma. Modne kuće Balenciaga, MSGM i Prada, kao i Dolce & Gabbana, vole broševe i ne bi trebalo ignorisati ovaj modni tren.

Foto: Guliver/Getty, Guliver/Splash

Foto: Guliver/Getty, Guliver/Splash

Ako želite da budete u trendu ove jeseni nemojte zaboraviti aksesoare za kosu. Već smo navikle da Dolce & Gabbana lansiraju vodeće trendove u ovoj oblasti, jer njihove revije ostaju upamćene ne samo po garderobi već i po detaljima za kosu. Nakon svilenih marama, kruna i novčića upletinih u kosu, za sezonu jesen/zima 2015. poznati dvojac predlaže cveće u kosi. Cveće je u svoju kolekciju uvrstio i Gucci, dok Prada nudi interesantne aksesoare za kosu u vidu raskošnih šnala postavljenih sa strane, odmah iznad uha, koje će svaki look učiniti elegantnim.

Tagovi: