Da li se može smršati uz pomoć joge?

by | avgust 3, 2015
Lidija Miljković, joga instruktorka

Lidija Miljković, joga instruktorka

Priredila: Maja Guzijan

Priredila: Maja Guzijan

www.yogacentargopi.com
Facebook/Gopi Yoga Centar

Iako se joga bavi telom, njeni ciljevi su mnogo dublji – da nas isceli na svim poljima. Kao prvenstveno spiritualna praksa, ona vremenom može dovesti vaš metabolizam, varenje i hormonalni sistem u ravnotežu, što je put do idealne težine tela. Uspeh nije posledica fizičkih vežbi, već postignutog balansa.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

“Kao instruktorka joge, često dobijem pitanje ‘Da li će mi joga pomoći da smršam?’ Moj odgovor je ‘Da, ali ne na onaj način na koji vi to mislite’”, objašnjava jedna od vlasnica “Gopi Yoga Centra“, Lidija Miljković, otkrivajući nekoliko joga praksi koje vam mogu pomoći na putu ka vitkoj liniji.

Surja namaskar – pozdrav Suncu
Stanite na početak prostirke. Stopala su spojena, ruke opuštene pored tela. Za trenutak postanite svesni celog tela i onda lagano spojite dlanove u centru grudi. Podignite ruke iznad glave, ispružite ih u laktovima, i blago se izvijte unazad. Sa pravim rukama se iz struka savijte do dole, vodeći računa da kolena ostanu prava. Iskoračite nazad desnom nogom, oslonite se kolenom i dlanovima o pod i zabacite glavu unazad. Pridružite desno stopalo levom, tako da telom formirate trougao, a glavu blago savijte unapred ka grudima, pete su na podu. Potom oslonite kolena, grudi i bradu na pod iz ovog položaja se izvijte u kobru. U kobri su bokovi na podu, ruke savijene u laktovima i smeštene uz telo, a glava zabačena unazad. Polako pređite ponovo u položaj trougla, pa levom nogom iskoračite napred. Desnom nogom priđite levoj, stanite pravih nogu i prednjeg dela tela savijenog unapred. Sa ispruženim rukama lagano se ispravite i zabacite prednji deo tela unazad i polako spojite dlanove u centru grudi. Ovo je jedna polovina ciklusa. Opustite ruke i pripremite se za drugu polovinu sa jednom izmenom, a to je da ovaj put leva noga ide nazad, a u povratku zakoračite napred desnom nogom. Ovim ste završili jedan ciklus. Ako vam je cilj mršavljenje, uradite ih bar pet, jer ova joga vežba pokreće, jača i čisti organizam. Praksa je dinamična, zagrejaće i pokrenuti sve mišiće u telu.

Vadžrasana
Sedite na potkolenice smeštajući sedalni deo između peta. Stopala se dodiruju u palčevima. Leđa su prava i oči su zatvorene. Ovaj položaj izuzetno povoljno utiče na organe za varenje, pa se stoga savetuje da 10 minuta pre i posle obroka provedete u ovom položaju, kako biste osigurali da će sve što je pojedeno biti pravilno svareno. Bićete umireni i poješćete obrok lagano, sa svesnošću i bez žurbe, što dovodi i do unosa manje količine hrane i bržeg postizanja sitosti.

Bastrika pranajama
Sedite pravih leđa i sa udahom punite stomak vazduhom izbacujući ga napolje, a sa izdahom ga uvlačite. Radite ovo dinamično, svaki udah i izdah na 2 sekunde, naglašeno udišući i izdišući kroz nos. Uradite 3 ciklusa po 10 udaha i izdaha. Ova vežba podiže telesnu temperaturu, jača digestivnu vatru i ubrzava oslobađanje od masnih naslaga.

Tagovi: