Tema nedelje: Zorannah je napisala knjigu… I, šta sad? + poklon za naj komentar

by | oktobar 30, 2015
Autor teksta: Brankica Treskavica, novinarka magazina "Lepota i zdravlje"

Autor teksta: Brankica Treskavica, novinarka magazina „Lepota i zdravlje“

Već dva-tri puta sam pomislila da bih mogla da napišem nešto o, slobodno se može reći feomenu Zorannah, ali sam odustajala. Odolela sam i kad je Zorannah saopštila da je napisala knjigu, koju će promovisati na Sajmu knjiga, uz napomenu da joj je bilo jako važno da korice budu tirkizne i roze.

Verovatno ni danas ne bih “mudrovala” na ovu temu, da dva dana posle početka Sajma knjiga nisam ugledala reklamu za knjigu uz konstataciju da je to „Hit Sajma knjiga“. Pomislih kako se plejada pokojnih pisaca, čije se knjige prodaju na Sajmu, okreće u grobu, a oni živi i zdravi pitaju – gde ide ovaj svet ako im je Zorannah postala koleginica.

Uzgred, da li su nam stvarno kolege oni koji, zvanično, rade isti posao kao i mi? Nek’ neko kaže da nisam u pravu, nek’ kaže i da se foliram – nema veze, ali ja zaista ne mislim da mi je kolega svako ko nešto piše za novine, kao što ne bih baš smatrala novinama sve što na prvi pogled tako izgleda. No, da se vratim knjizi “Zorannah Life&Style”… Gledam onu reklamu, ali ne znam šta da kažem, a da ne ogrešim dušu – il’ o njenu autorku il’ o književnost.

Posle sijaset komentara koje sam ovih dana čula o ovom književnom prvencu (omiljena fraza u tekstovima o knjiženosti, pa što je ne ubaciti), pomislila sam da ništa nije lakše nego okomiti se na Zorannah mada, zapravo, ništa loše nije uradila, ali idemo redom.
▪ Još nisam ni prelistala njenu knjigu, ali sam sigurna da u njoj ne piše da treba mrzeti nekoga zato što je druge nacije ili seksualnog opredeljenja.
▪ Zorannah nema nikakav uticaj na visinu plata i penzija, na broj radnih mesta, investicije…
▪ Zorannah nije sabotirala radove na renoviranju Narodnog i Muzeja savremene umetnosti, a nisam čula ni da je dobila neke parice od Ministarstva za kulturu.
▪ Ona savete deli na svom blogu, sada i u svojoj knjizi, a ne na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, a šta se na nekima od njih zbiva – iz večeri u veče – znate i sami.

Zorannah je „samo“ blogerka koja ima najviše pratilaca. Zašto? Ne znam, a verujem da ne zna ni ona. Samim tim, nema razloga da se troši toliko energije na njenu knjigu, kad je izbor vrlo jednostavan – ako mislimo da se iza „roze i tirkiznih korica“ nalaze besmislice – nećemo je kupiti. Kad ovo kažem, uvek mi neko odgovori – da, ali šta misliš kakav je ona uzor deci? Mislim da bi oni, koji imaju decu, za početak trebalo da razmisle kakav su oni uzor svojoj deci. Potom da isključe televizore i sakriju većinu dnevnih novina, da starlete ne bi postale uzori toj deci, jer one ne zarađuju pišući blogove i knjige. Paralelno, nek’ pokušaju da im objasne zašto je važno da uče, čak i ako imaju komšiju lekara koji se sprema da ode u Nemačku ili Norvešku, zato što godinama ne uspeva da se zaposli. Priznaćete da je ovo veoma ozbiljan zadatak.

Sigurna sam da ćete se složiti da u našim životima Zorannah i njena knjiga nemaju ni epizodnu ulogu, a kad je tako – što bismo se uzbuđivali oko nje? Što bi babe rekle „nek u zdravlju potroši pare“, koje će joj knjiga doneti, jer ih je – zaradila.

vichy-normaderm-bb-clear-medium-40ml

 

Odavno nije bilo poklona na blogu, pa je red da to prekinemo. Čeka vas Vichy Normaderm BB Clear krema koja savršeno matira kožu, ujednačava ten, smanjuje nepravilnosti i hidrira. Ima laganu tekturu obogaćenu mineralnim pigmentima – koriguje nedostateke na koži i dopusta joj da diše. Sadrži Vichy termalnu vodu, koja umiruje, jača i obnavlja kožu. Dobiće je čitateljka koja napiše najzanimljiviji komentar, inspirisan temom o kojoj ste upravo čitali.

Tagovi: