Kako pravilno naneti prajmer?

by | januar 29, 2016
Priredila: Tamara Kovačević

Priredila: Tamara Kovačević

Šminkerka: : Branislava Borkovački 061/310-21-49

Šminkerka: Branislava Borkovački 061/310-21-49

Ono zbog čega su nam prajmeri mnogo bitni, jeste zbog toga što nam pomažu u pripremi kože za dalje nanošenje proizvoda. Takođe, ravnaju fine borice i pore, deluju kao trenutni fileri, ujednačavaju ten i teksturu kože i produžavaju trajnost mejkapa.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Većina njih je bezbojna, najčešće u tečnoj formi, a na bazi silikona i njihovih derivata. Biramo ga prema tipu kože, zavisno od toga šta želimo postići. Zahvaljujući aktivnim sastojcima oni za suvu kožu zadržavaju vlažnost duže vreme, delujući i kao izvesna barijera između hidratantne kreme i tečne podloge. Vezivne supstance iz prajmera za masnu/mešovitu kožu upijaju višak ulja i sebuma. Postoje na tržištu i razni prajmeri sa zelenkastim pigmentima za ublažavanje crvenila, rozim za osvežavanje umorne kože, ljubičastim za ublažavanje žutila i oni sa zaštitnim faktorima…

Osobe sa normalnim tipom kože ne moraju ga koristiti, izuzev u situacijama gde im je značajna dugotrajnost podloge i celokupnog mejkapa. Onima sa masnim/mešovitim tipom će uveliko produžiti postojanost i eliminisati kasnije popravke šminke. Kako većina tečnih pudera sadrži supstance koje isušuju kožu (talk), osobama sa suvom i osetljivom kožom, barijera koju prajmer stvara sacuvaće vlagu i sprečiti direktan kontakt sa kožom. Prajmeri obično sadrže u svom sastavu i biljne ekstrakte poput ruže, jasmina, lavande koji osvežavaju i umiruju kožu.

Kako bi iskoristili sva svojstva ovog čudesnog preparata, bitno je da ga pravilno koristimo.

Neophodno je naneti hidratantnu kremu na lice, sačekati da je koža upije, a zatim naneti prajmer. Dovoljna količina je grudvica veličine lešnika. Nanesite ga prvo na T zonu, a zatim razmažite ka spoljašnjem delu lica. Sačekajte par minuta i nastavite sa daljim nanošenjem proizvoda.

Kao što postoji face primer (za lice),t ako postoji i onaj za senke. Nakon njegove upotrebe, senke se neće nakupljati u pregibima kapaka, intenziviraće boju senke i produžiti postojanost. Takođe, postoje u raznim bojama, ali za kućnu upotrebu je sasvim dovoljan i taj providni/boja kože.

Još make up saveta potražite OVDE.

Tagovi: