Categories POKLONI I AKCIJE

Dobitnice novembarskih knjiga meseca

U novembarskom izdanju rubrike “Knjige meseca”, koju objavljujemo svakog prvog petka u mesecu, pitali smo vas: “Koja junakinja je najviše uticala na vas i zašto?” Hvala vam na lepim i inspirativnim odgovorima! Evo kojih pet srećnih čitateljki dobija po jednu knjigu na poklon.

 

Cica

Na mene je najviše uticala Sonja Semjonovna Marmeladova. Zašto? Ta devojka jeste bila prostitutk,a ali upravo njen lik pokazuje da nije uvek tako kako izleda. Suočena sa nepravdom ovog sveta ona se bori i za svoje godine je veoma zrela. Ona u svet prostitucije stupa zbog nemaštine,ali to ne znači da je ona nemoralna i rđava osoba. Zapravo ona odiše hrabrošću i plemenitošću – podiže decu svog oca i vraća Raskoljnikova u život. Ona je Rodionu pomogla da shvati značaj vere i religije, tera ga na pokajanje. Bila je uz njega u najtežim trenucima, čak i dok je bio na robiji.

Tanja

Na mene je najviše uticala Katarina Juliette Benzoni. Avanture i situacije u kojima se nalazila su me “naterale” da čak 2 puta pročitam ceo serijal knjiga o njoj. Hrabra mlada žena, koja uz brojne prepreke ipak dolazi do svog cilja, ali uz samo jedan motiv – a to je ljubav!

Soky

Eh, toliko je njih na čije sam, u mašti, parfeme mirisala, pudrijere praznila, kose češljala, haljine oblačila i nevolje delila. Ipak, jedna od onih koju mogu smatrati donekle i femme fatale ženom je Krležina Bobočka. Žena akvamarinskih očiju, za neke plemkinja, za neke razvratnica, kojoj zavidim na hrabrosti da uvek živi punim plućima,divlje i neobuzdano,što joj daje kobnu privlačnost. Da u nekom probudim slikarsku energiju. Volela bih da mogu biti smela kao ona,pa i ako propadam, neka propadam – slavno. :). Ali, toliko je nje malo u meni… Da sam glumica, nju bih želela da odigram.

Knjigoljupka***

Neustrašiva Nora, bogata lepotica iz romana Lutkina kuća, Norvežanina Henrika Ibsena. Noru ceo život maze i paze, najpre otac, potom muž. Nema ozbiljnih ambicija i vreme provodi sa svoje 3 kćerke, tretirajući ih poput lutkica. Paradoksalno, i ona je celog života tretirana na isti način. Zbog ljubavi prema mužu krši zakon,i shvata kako je njen položaj u životu pasivan,bez ikakve mogućnosti promene. Stoga odlazi u svet gde joj je prvi zadatak naći samu sebe. Nora služi kao nadahnuće svim potlačenim ženama tog doba jer se upravo svojom hrabrošću i odlučnošću udaljila od okvira tadašnje poželjne žene u ulozi kućnog ukrasa svog supruga. Fenomenalno izgrađen lik! Figurativno,od ‘Sare Kej’ postala je-tvrđava!!

Anita

Verujem da neke priče postoje upravo da bismo ih mi pročitali i verujem da junaci tih priča žive kroz naše živote ili bar deliće našeg postojanja i mišljenja. Junaci kniževnih dela nas uče da mislimo, patimo, bolujemo i radujemo se, bezgranično volimo i živimo. Svoju ili njihovu priču, onako kako je predviđeno. Jedna sasvim jednostavna Ana, junakinja je moje priče. Nije to čuvena Ana Karenjina, osuđivana, otuđena ,kojoj su se držale pridike i čija je duša pogađana rečima hladnijim od ruske zime, koju je toliko volela. Nije ni Ana, koja se borila sa svojom savešću, okovana nerazumevanjem i nepažnjom. Ona je Ana, živih očiju, gustih crnih uvojaka ukroćenih ukosnicama, bledog tena i očaravajućeg osmeha .Žena koja voli, iskreno i zanosno, svom dubinom svoga bića, sudbinski jako i čisto. Ona je majka koja istinskom ljubavlju nežno obasipa svoga sina. Ona, koja se ne odriče svoje ljubavi,a time i svoga bića uprkos svemu. Ta Ana, koja pod pahuljama ruske zimske noći na peronu železničke stanice prepoznaje svoj usud gledajući u vozove, junakinja je moje i ko zna čije još životne priče. Želim da verujem da pravo iz Tolstojevih dela ,onako elegantna , sa rukavicama i u toploj bundi vozom koji putuje u nepoznato ide u zagrljaj Vronskog.

 

Molimo dobitnice da nam do sledeće srede pošalju svoje podatke na mejl www.lepotaizdravlje.rs@gmail.com!

 

Autor: Maja Šarić

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

 

1 komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA