Organizujte svoj život

by | novembar 25, 2013

To što je vaša svakodnevnica haotična i neorganizovana, ne znači da ste osuđeni na večnu mentalnu i fizičku iscrpljenost. Naučite kako da organizujete svoj život pomoću ovih saveta.

organizacija

Sve što možete da uradite danas, ne ostavljajte za sutra! Svaka obaveza, koja ne zahteva duže od minut posla, zaslužuje vaš trud. Bez obzira na to da li se radi o pranju šoljice, iz koje ste upravo popili kafu, sklanjanju cipela ili garderobe u orman, učinite to odmah. Na ovaj način izbeći ćete stvaranje nepotrebnog nereda.

Sprečite nagomilavanje starih i nepotrebnih stvari. Namenite jednu kutiju, ili veću kesu, samo za stvari koje vam više nikada neće trebati i redovno ih odnosite u neku humanitarnu organizaciju ili poklanjajte ljudima u nevolji.

Sklonite sezonsku garderobu na posebno mesto. Jedan od najčešćih razloga za stvaranje nereda u ormanima jeste „mešanje“ garderobe i cipela na istom mestu, kao i stvari koje su u svakodnvenoj upotrebi sa onima koje se koriste samo nekoliko puta godišnje.

Planirajte unapred. Zakažite dva ili tri tretmana u kozmetičkom ili u frizerskom salonu. Razmislite i o ostalim obavezama koje mogu da se zakažu unapred – i zabeležite to u svoj dnevnik obaveza. Postupite li tako, više nećete morati da držite baš sve u glavi i uspostavićete kontrolu nad svojim vremenom.

Osnujte „kontrolni centar“. Vodite evidenciju o društvenim i porodičnim obavezama tako što ćete staviti kalendar i tablu-podsetnik na nekon svima vidnom mestu. Obavestite sve članove porodice da su odgovorni da poštuju svoje obaveze. Promene plana, bilo zbog objektivne prepreke ili spontanih odluka, takođe treba da budu zabeležni na ovoj tabli.

Analizirajte kalendar društvenih obaveza. Samo zapisivanje obaveza na jednom mestu nije garancija dobrog „menadžmenta“ slobodnog vremena. Da biste ga što bolje iskoristili, potrebno je da uspostavite ravnotežu između poslovnih i porodičnih obaveza, i to na nedeljnom nivou. Ravnomerno rasporedite poslovne obaveze u jednoj nedelji i „garnirajte“ ih društvenim obavezama koje vam pružaju veći užitak. Na ovaj način ćete postići i uživati više.

Ustanite ranije. Obezbedite sebi više slobodnog vremena tako što ćete određene obaveze (na primer, kupovina na pijaci ili u radnjama) obaviti u vreme kada većina ljudi još nije sišla sa uma zbog nerovoze. Ako baš morate vikendom da idete na pijacu, učinite to što ranije ujutro. Ako je u pitanju kafa i „partija“ ogovaranja sa prijateljicom, kasno prepodne ili rano poslepodne su idealno vreme za to, jer tada nije gužva u kafićima.

Autor: Life Content

Tagovi: