PAHULJICE od žitarica ipak nije tako zdrave?

by | avgust 28, 2009

lepota i zdravlje musli zdrava hrana dijeta


Iako se godinama propagiraJU kao najzdraviji mogući obrok za doručaK, pahuljice od žitarica izgleda kriju isto toliko šećera kao čokolada, sladoled ili neki kolači!


Nutricionisti su zato u saradnji sa Evropskom organizacija za zdravu hranu (koja trenutno analizira 4000 proizvoda za koje se proizvođači kunu da su zdravi) objavili rat musliju koji važi za zdravu hranu iako se često na kutijama krije kolika je količina kalorija zaista unutra. Samim tim, stručnjaci za ishranu došli su do zaključka da je i stari, dobri sendvič sa šunkom i dodacima možda korisniji za liniju nego neke vrste pahuljica.


„Pahuljice nisu ni približno zdrave kako mnogi ljudi misle. Na primer, imate kutiju pahuljica na kojoj piše da imaju manje od tri posto masnoće, ali ne piše da imaju ogromnu količinu šećera i soli, što nimalo nije zdravo“, kaže nutricionista Kolin Voker.


Zbog svega toga Evropska komisija planira da donese uredbe kojima će proizvođači na deklaracijama proizvoda detaljno i tačno morati da opišu od čega se sastoji određena namirnica.

Tagovi: