Papagaj kao kućni ljubimac: nega i održavanje

by | februar 5, 2013

Posle pasa i mačaka, papagaji su možda vrsta životinja za koju se ljudi najčešće odlučuju da gaje kao kućnog ljubimca. Njihova razigranost, karakteristično ponašanje, neobičan izgled i vokalne sposobnosti su osobine koje papagaje razlikuju od drugih kućnih ljubimaca. Ove ptice mogu živeti i do 15 godina.

Ukoliko imate, ili planirate da nabavite papagaja, morate znati da nega ovih ptica zahteva veliku odgovornost.

1. Nabavite veliki kavez

Svi znamo da ptice vole slobodu. Zato nabavite veliki kavez za vašeg papagaja, kako bi se on osećao prijatnije, ali i kako biste bili sigurniji da neće odleteti iz vašeg doma. Da biste se uverili da je kavez dovoljno prostran, proverite da li papagaj ima dovoljno prostora da se ljulja na ljuljašci. Naravno, redovno čistite kavez i menjajte hranu i vodu.

2. Pravilna ishrana

Papagaji, kao i svake druge ptice, vole orahe, voće, povrće i žitarice. Važno je da vašeg ljubimca hranite redovno i da mu pružite i hranljive sastojke koje su mu potrebne za pravilan rast.

3. Trenirajte papagaja

Papagaji vole da se igraju, ali su na početku veoma sramežljivi. Stoga morate biti strpljivi i pustiti ga da se navikne na vas.
Stavite prst ili ruku na donji deo ptice, nežno je dodirujući, tako će se lakše navići na vas.

4. Naučite ga da priča

Papagaji imaju sposobnost da imitiraju buku ili zvuk koji čuju. Budući da oni mogu „pokupiti“ i glasove, lakše ih je trenirati. Pazite da, dok ih učite, reči izgovarate polako i jasno, da bi oni shvatili šta treba da ponove i izgovorili je na odgovarajući način.

5. Čišćenje papagaja

Za zdravlje ljudi, pa i životinja, važna je redovna higijena. Kada je reč o papagajima, to uključuje obrezivanje noktiju, četkanje perja itd. Međutim, poznata je da ptice znaju da se brinu same o sebi, te u kavez obavezno postavite činijicu sa vodom, kako bi je vaš papagaj iskoristio kada poželi da se očisti.

6. Redovan odlazak kod veterinara

Papagaja morate redovno voditi kod veterinara, pre svega da bi mu skraćivao krila. Osim toga, veterinar je tu da brine o zdravlju vašeg kućnog ljubimca.

Tekst: Life Content
Izvor: Ljepota

Tagovi: