Za 11 miliona dolara na akuciji prodata ogrlica Liz Tejlor

by | decembar 14, 2011

Ogrlica od bisera, rubina i dijamanta iz 16. veka koju je glumici darovao suprug Ričard Barton na aukciji u Njujorku dostigla je cenu od 11 miliona dolara.

Na aukciji kuće „Christie’s“ u Njujorku ogrlica „La Peregrina“ od bisera, rubina i dijamanata iz 16. veka, koju je pokojna Elizabet Tajlor dobila na dar od bivšeg supruga Ričarda Bartona, prodata je za 11 miliona dolara

Barton je 1969. godine kupio ovu ogrlicu na aukciji za 37.000 dolara, a nekada je bila u vlasništvu engleske kraljice Meri I, i španskog kralja Filipa II, dok je kasnije pripala njegovim kćerima Elizabeti i Margareti.

Osim nje, za 8,8 miliona dolara prodat je i 33,19 karatni dijamantni prsten koji je glumica 1968. godine dobila od Bartona za kojeg se udavala čak dva puta. Barton ga je kupio za 300.000 dolara, a njegova vrednost danas se procenjuje od 2,5 do 3,5 miliona dolara. Prema izjavi portparola aukcijske kuće „Christie’s“ nakon aukcije pripao je privatnom kupcu iz Azije.

U zbirci od dve hiljade predmeta osim nakita, odevnih predmeta, torbi, modnih dodataka na aukciji je ponuđen i poster njenog prijatelja Majkla Džeksona iz 1987. godine na kojem piše ‘Za moju pravu ljubav Elizabet. Volim te zauvek’.

„Christie’s“ će organizovati i tromesečnu turneju dela kolekcije koja će obići Veliku Britaniju, Moskvu, Los Anđeles, Dubai, Ženevu, Pariz i Hong Kong. Jedan kupac dao je 600,000 dolara za dijamantni i safirni prsten koji je glumici poklonio prijatelj pokojni Majkl Džekson. Zlatna narukvica s draguljima procenjena na 35,000 dolara prodata je za 270 hiljada dolara.

Iako se procenjivalo da će zbirka dostignuti vrednost od oko 20 miliona dolara, sve je prodato za mnogo puta veću cenu od procenjene.

Tagovi: