ZVANIČNA EPIDEMIJA: Šta to zapravo znači?

by | novembar 9, 2009

Epidemiolozi najavljuju da bi tokom sledeće nedelje, najverovatnije u utorak, mogla biti proglašena epidemija gripa tipa A H1N1 na teritoriji Srbije, i da će ona biti prioritet za državu u odnosu na sve druge obaveze, ali da neće doneti ništa novo u smislu zdravstvenih aktivnosti.

 

Aktiviranje resursa

Član Radne grupe za praćenje pandemije Branislav Tiodorović rekao je da moguće proglašnje epidemije u Srbiji „nije ništa posebno u smislu zdravstvenih aktivnosti“.

„Na osnovu već proglašenih epidemija u Užicu, Požegi, Kraljevu, Čačku, u Južno-bačkom okrugu i u školama u Nišu, može se reći da imamo sve elemente da proglasimo epidemiju“, kazao je Tiodorović.

On je naveo da će se, u slučaju proglašenja epidemije, pored zdravstvenog sistema, u suzbijanje epidemije uključiti svi materijalni i ljudski resursi u državi. To znači, prema njegovim rečima, nabavku osnovne opreme, koje za sada ima dovoljno, ali je potrebno pripremiti se „za pravi pandemijski udar koji će kasnije doći“.


Vanredne mere

Prema zakonu, proglašavanje epidemije spada u vanredne mere zaštite stanovništva, proglašava je ministar zdravlja koji naređuje mere koje se u tom slučaju moraju sprovoditi. Ministar odluku donosi na predlog Instituta za zaštitu zdravlja Srbije, najkasnije pet dana od dana dostavljanja predloga.

Predlog sadrži naziv zarazne bolesti, područje zahvaćeno epidemijom, mere koje se u tom slučaju moraju sprovoditi, način njihovog sprovođenja i sredstva potrebna za obezbeđivanje sprovođenja tih mera.


Opšte mere

Mere zaštite mogu biti opšte, posebne i vanredne. Opšte mere za zaštitu stanovništva su: obezbeđivanje ispravne vode za piće, životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe; uklanjanje ljudskih i životinjskih izlučevina, leševa, organa i tkiva, otpadnih voda i drugih otpadnih materija na način i pod uslovima koji ne ugrožavaju zdravlje stanovništva, izvorišta vode za piće i životnu sredinu;

Takođe u opšte mere spadaju dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija u naseljenim mestima, na javnim površinama, u stambenim objektima, u sredstvima javnog saobraćaja, u objektima pod sanitarnim nadzorom i njihovoj neposrednoj okolini i u drugim objektima u kojima se obavlja društvena, odnosno javna delatnost.


Posebne mere

Posebne mere su: postavljanje dijagnoze zarazne bolesti; laboratorijsko ispitivanje uzročnika zaraznih bolesti; prijavljivanje; epidemiološko ispitivanje; zdravstveno vaspitanje; prevoz, izolacija i lečenje lica obolelih od zaraznih bolesti; karantin i zdravstveni nadzor; zdravstveni pregledi određenih kategorija zaposlenih, drugih lica i kliconoša; imunizacija i hemioprofilaksa.

Stanovništvo se imunizira vakcinama i specifičnim imunoglobulinima, a ministar propisuje uslove, način i indikacije za sprovođenje imunizacije. U njegovoj je nadležnmosti i način vođenja evidencija o izvršenoj imunizaciji, kao i način zaštite lekovima.

 

Tekst: Beta

Tagovi: