Kako sprečiti alergiju na jaja i mleko kod dece?

by | oktobar 8, 2013

Alergijske reakcije na hranu su veoma česte kod dece, a najveći broj dece reaguje upravo na jaja i kravlje mleko. Otkrivamo vam koji su najčešći uzroci ovih alergija i kako možete svog mališana da zaštite.

mleko

Mleko

Ova vrsta alergije česta je kod beba koje se hrane veštački, mada može da se javi i ako majka-dojilja konzumira kravlje mleko.

Do preosetljivosti dolazi zbog toga što su bebina creva nedovoljno razvijena pa ne mogu da prerade mlečne belančevine koje su svojom strukturom prilagođene ishrani druge vrste sisara. Krupni molekuli nesmetano prolaze kroz crevnu sluznicu uzrokujući alergijsku reakciju na nekoliko načina: bronhoopstrukcijom, prolivom i/ili sporim napredovanjem deteta.

Kako sprečiti alergijsku reakciju?

Isključivanjem neadaptiranog i uvođenjem majčinog mleka ili hipoalergijskih mlečnih formula, simptomi alergije brzo se povlače. Pošto se radi o hroničnoj bolesti koja vodi u tešku pothranjenost, sa brojnim komplikacijama koje mogu da ugroze život deteta, ispitivanje i lečenje obavezno se sprovode u bolnici.

Ovaj problem mnogo je češći nego što se misli i zato je od neprocenjive važnosti da majka hrani novorođenče svojim mlekom i da dete do navršenih godinu dana ne konzumira druge vrste mleka (osim adaptiranih formula).

Za odojčad čije majke iz bilo kojeg razloga ne mogu da doje, preporučuju se hipoalergijske mlečne formule (nose oznaku HA), jer im je proteinski sastav veoma sličan onome iz majčinog mleka. Osim toga, majka deteta alergičnog na proteine mleka ne bi trebalo da konzumira mleko i mlečne proizvode, pošto će mlečni proteini preći u njeno mleko, a preko njega i u bebin organizam.

Jaja

Većina mališana koja pate od alergije na jaja, zapravo reaguju na proteine belanceta, mada ima i dece koja su preosetljiva i na belančevine iz žumanceta. Do reakcije obično dolazi brzo, nakon svega nekoliko minuta, ali može da se javi i posle dva do četiri sata.

Simptomi su rinitis (kijavica), konjunktivitis (upala kapaka i beonjače oka), otok usana, nepca i jezika, astma, mučnina i bol u stomaku, povraćanje i, kao posledica svega ovoga – zaostajanje u razvoju.

Kako sprečiti alergijsku reakciju?

Dojenjem! Bebe kod kojih postoji genetska predispozicija ka alergijama treba da sisaju najmanje osam meseci, po mogućnosti i duže. Jaje (belance) jeste korisna namirnica, ali ga u ishranu ovih mališana ne treba uvoditi sve do petnaestog meseca.

S obzirom na to da se jaje nalazi u sastavu mnogih namirnica (majonez, testenina, keks, većina slatkiša, gotove supe, sladoled…), treba voditi računa o tome šta dete konzumira – i najmanja količina alergena može da izazove alergijsku reakciju.

Majke često postavljaju pitanje da li mališan koji je alergičan na belance sme da jede žumance. Odgovor glasi – budite obazrivi! Žumance nudite detetu samo kao tvrdo kuvano, jer je to jedini način da ga u potpunosti odvojite od belanceta, a da pri tom ne dođe do mešanja proteina.

Ukoliko je vaše dete alergično na proteine iz jajeta i mleka, to ne znači da će mu druge vrste belančevina naškoditi. Slobodno može da jede sledeće namirnice:

  • Sve vrste nemasnog mesa
  • Pileću, teleću i ćureću džigericu
  • Ribu (naročito morsku), ali posle navršenih 12 meseci
  • Keks bez jaja i mleka
  • Hleb, integralni bez mleka
  • Sve vrste žitarica

Izvor: Life Content

Tagovi: