Categories ZDRAVLJE

5 znakova da je PMS ozbiljnija stvar nego što ste ikada mislili

Predmenstrualni sindrom (PMS) je niz promena u radu hormona kod žena, koji se manifestuje pojavom emocionalnih, psihičkih i fizičkih simptoma… Ovo je definicija koju žene vrlo dobro znaju, ali i svakog meseca osećaju na svojoj koži. Iako PMS možda zanemarujemo, postoje znaci koji nas podsećaju da na ovaj sindrom obratimo malo više pažnje.

Ćudljivost, tišina, buka, svađa, stalna razdražljivost, plakanje, osećaj netrpeljivost, želja za samoćom – sve su to pomešana emotivna stanja kojima žene teže kada uđu u PMS i tada je najbolje ne dirati ih i ne tražiti od njih posebna objašnjenja za postupke.

Naime, ukoliko taj period utiče na vašu sposobnost da učestvujete u svakodnevnom funkcionisanju, pozabavite se time. Ume PMS da bude oličenje neke ozbiljnije situacije. Tačnije, postoje situacije koje vezujemo za PMS, a zapravo nemaju mnogo veze sa njim.

Endometrioza

Endometrioza je često vrlo bolan poremećaj u kom tkiva, koja normalno oblažu unutrašnjost materice, počinju rasti izvan nje. Ova pojava često uključuje jajnike, creva i tkivo male karlice. Endometriozna tkiva se mogu proširiti i izvan područja male karlice, ali vrlo retko. Takođe, može izazvati ozbiljne predmenstrualne grčeve i mučninu, koji se često meša sa PMS-im. Ostali znaci endometrioze uključuju teške periode i bol tokom seksa.

 

Kliknite na sledeću stranicu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA