Categories ZDRAVLJE

Alkohol je štetniji po žene, nego po muškarce

Nemački naučnici odlučili su da sprovedu istraživanje  o uticaju alkohola na stopu smrtnosti kod žena. Ovo istraživanje pokazalo je da žene koje piju  alkohol, imaju veći stepen rizika od smrtnosti, u odnosu na muškarce.

Ispitivanje je trajalo čak 14 godina, na uzorku od 4700 ispitanika, starosti od 18 do 64 godine. Od njih se samo 149 smatra alkoholičarima, 119  muškaraca  i 30 žena.

Istraživanje je pokazalo da je rizik od smrti, kod žena sklonih alkoholu, čak 460% veći od rizika ljudi koji žive normalnim životom.  Kod muškaraca sklonih alkoholu, ovaj procenat iznosi 190%.

Ovo istraživanje jedno je od prvih istraživanja o alkoholizmu koje se odnosi na razlike u polu, jer su podaci o polu retki, čak i u kliničkim uzorcima.

Tokom istraživanja postojala su dva glavna ograničenja. Prvo je da je samo manjina registrovanih alkoholičara bila na lečenju, ali nema saznanja o tome kako se odabiraju kandidati. Drugo ograničenje je da nemaju dokaza o mogućim učincima lečenja specijalizovanog alkoholizma i uticaju na smrtnost među ljudima kojima je dijagnostikovan alkoholizam.

Zaključak istraživanja važan je za sve žene, posebno one sklone kojoj čašici više i upozorava lepši pol da treba biti jako oprezan jer im alkohol šteti više nego muškarcima.

Uostalom, mera svega u životu je umerenost, koja damama jedino i priliči!

Pročitajte i…Oprez-nedostatak joda može da uspori metabolizam!

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu

Foto: Thinkstock

Autor: T.V.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA