Categories Psiha, ZDRAVLJE

Anksioznost se odražava i na vaš seksualni život

Anksioznost može uticati na sve aspekte našeg života i značajno podignuti nivo stresa tokom društvenih situacija. Zato ima smisla da će briga i strah, koji su obeležja anksioznosti, takođe ostaviti veliki trag i u spavaćoj sobi.

„Bilo da dolaze i odlaze, anksiozna osećanja mogu biti pravi ubica kada je u pitanju povezivanje s partnerom i doživljaj užitka“, kaže Laurel Steinberg, dr. sc., njujorška terapeutkinja i profesorka psihologije na Univerzitetu Kolumbija. Većina problema koje izaziva anksioznost u spavaćoj sobi može se rešiti uz pomoć terapeuta. Ali prvo morate prepoznati kako emocije koje ona donosi ubijaju vaš seksualni život. Seks bi trebalo da bude zabavan i prijatan.

Anksiozna osećanja mogu potopiti seksualni nagon na više načina. Panika i briga takođe imaju fizički učinak na naše telo jer podstiču proizvodnju hormona stresa. Kada vaše telo ne može fizički da se opusti, uživanje u seksu je mnogo teže. Kada patite od anksioznosti, veća je verovatnoća da ćete se osećati intenzivno svesni sebe i da ćete lakše postati opsednuti takozvanim nedostacima.

Kada vas preplave strah i panika, nećete želeti da fizički ili emocionalno budete  bliski partneru. A za žene koje imaju anksioznost kao posledicu prethodno doživljene traume, seksualni dodir i seks mogu biti zastrašujući. Ukočeni mišići, plitko disanje i drugi telesni simptomi anksioznosti sprečavaju uživanje i seksu i postizanje orgazma. Ove fizičke promene, zajedno s anksioznim mislima, mogu dodatno poremetiti dinamiku u spavaćoj sobi. Zato je važno iskreno i otvoreno porazgovarati s partnerom i potražiti pomoć terapeuta.

 

Foto: Thinkstock

N.M.

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

1 komentar

  1. Kada ste anksiozni najmanji problem u životu vam je sex… mislim realno, ako ste bolesni i imate neki problem sigurno vam sex neće biti glavna preokupacija nego vi sami i problem koji imate. A tome biste i trebali da se posvetite jer ovo ostalo je potpuno nebitno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA