Iskustva stvarnih žena: Kako zaista izgleda veza sa mlađim muškarcem

by | maj 17, 2024
veza sa mlađim muškarcem

Veza starije žene sa mlađim muškarcem u našem je društvu i dalje retkost i priličan taboo. A kako to izgleda u stvarnoti, saznajemo kroz iskustvo stvarnih žena

U The Idea of You, dugo očekivanom novom filmu sa En Hatavej i Nikolasom Galicinom, 40-godišnja samohrana majka Solene upoznaje i započinje romansu (i to na Koačela festivalu) sa Hejsom Kembelom, prelepim i divljim 24-godišnjim muzičarem. Iznenađujuće, koliko god da je Hejs odlučno proganja, Solene ne može da se pomiri sa idejom da su zajedno, misleći da nema šanse da njihova veza potraje.

I, ako ćemo biti iskreni, većina nas će temi mlađi muškarac – starija žena pristupiti sa istim stavom. Kako da traje takva veza? Muškarci se kasnije skrase, a ona ima toliko obaveza. Ona će pre gubiti lepotu, a on će biti u punoj snazi. Nju čeka menopauza, a njega tek najbolje godine. No, sve su to predubeđenja i predrasude. Hajde da čujemo od stvarnih žena: kako izgleda veza sa mlađim muškarcem u stvarnosti?

Članak se nastavlja posle reklama

Novelistkinja Asha Elias iz Majamija otvoreno je progovorila o svojoj vezi sa 7 godina mlađim muškarcem, koga oslovljava samo sa Z.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Asha Elias (@asha.sue.elias)

Kako izgleda veza sa mlađim muškarcem?

Jednom sam bila udata za starijeg čoveka (mlađa sam od njega za 14 godina). Proveli smo 13 godina zajedno i imali smo uspešan brak pun ljubavi – sve dok se ta ljubav negde nije izgubila. A sada, na sreću, imamo topao dogovor o zajedničkom roditeljstvu koji sprovodimo sa poštovanjem i negujemo blisko prijateljstvo. Naša razlika u godinama nije bila ključni faktor za razlaz, ali, ako budem iskrena, priznaću da je bilo važno. Kada smo se  upoznali imala sam 25 godina i kroz našu vezu preskočila sam deo mladosti. Zato, kada je veza pukla ja sam htela sve da nadoknadim.

Članak se nastavlja posle reklama

Ali ja sam mama. Imam odgovornosti. Takođe, moj kapacitet za partijanje se bitno smanjio. Pa opet, nisam odolela da se ne upustim u ženske solo izlaske kada god je vikend tokom kojeg su deca kod tate. Moji prijatelji i ja bismo večerali i pili, možda čak i plesali malo, i stigli kući u divljih 23:30. Kada sam napokon počela da izlazim mislila sam da će me smatrati prestarom ili sa previše prtljaga, a ispostavilo se da su najveće interesovanje pokazali momci koji su 5 do 15 godina mlađi. Ali, nije to bilo za mene, taj koncept mi je bio stran.

Ono što se dalje dogodilo je sramotni kliše. Počelo je fantazijom – mladi, zgodni momak u mojoj teretani sa blistavim očima i isklasanim telom pravo sa naslovnice ljubavnog romana iz 90-ih. Z-a je bilo zabavno gledati, ali znala sam da on mene gleda na isti način. Retko smo razgovarali, a kada bismo to pričali, on bi rekao stvari poput: „Vau, izgledaš tako dobro za svoje godine“, što je manje-više ono što kažeš mami svog prijatelja.

Članak se nastavlja posle reklama

Nije bilo šanse da je bio zainteresovan za mene, nisam o tome ni razmišljala. Ali, počeo je da mi šalje poruke, a potom da pravi interne šale. Odjednom sam shvatila da to što imam 40 godina ne znači da me mladići ne primećuju, Z je bio zaljubljen u  mene.

Sa Z, počela sam čisto seksualnu vezu. Jer, pa, zašto ne? Prvi put posle decenija nisam obraćao pažnju na godine. Dozvolila sam sebi da provodim vreme sa njim jednostavno zato što mi je bilo prijatno, a ne zato što je to trebalo negde da vodi. Imam svoju karijeru, svoju decu, svoje zdravlje. Što će reći, sve što mi treba. Svaki partner koji dođe u moj život je bonus, ali mi nije neophodan. Šest meseci kasnije, Z i ja smo negde u uskom jazu između varijante i veze. U šarmantnom obrtu zapleta, ispostavilo se da je zgodni sad iz teretane „stara duša“. Čisti, kuva i većinu večeri je u 21 sat u krevetu. Ipak, svesna sam da naša veza ne može trajati: Z želi jednog dana da osnuje porodicu, a najbolje što mu mogu ponuditi je kombinovana porodica.

Članak se nastavlja posle reklama

Da li društvo osuđuje veze sa mlađim muškarcem?

Nije važno što Z i ja verovatno nećemo trajati zauvek. Za sada mi je dobro – fizički, emocionalno i intelektualno. Uvek ću se osvrtati na ovo vreme i smejati se – zato što je bilo pikantno i zabavno, jer me zasmejava svojim smešno dečačkim šarmom, i zato što se ispostavilo da se moj ljubavni život nije završio razvodom i srednjim godinama. Moja vrednost se nije izgubila zbog nekoliko nesavršenosti: stomačića, bora i malo opuštene kože.

Kada sam se udala za svog bivšeg bila sam „dete nevesta“ i „sponzoruša“. Sada me često zovu MILF, „kuguarka“. Shvatam. Društvo osuđuje, posebno kada je u pitanju seksualni život žene. Ovo nije ni revolucionarno ni iznenađujuće. Ali, nije me briga. Ne zato što hoću da menjam društvo, nego zato što ne vidim razlog da ne radim ono što želim.

Članak se nastavlja posle reklama

Kada sam sa Z-jem, ne razmišljam o našoj razlici u godinama—osim ako na tv-u vidimo zvezdu i njega ona podseti na srednju školu, a mene na lude dvadesete. Ostaviću vam jednu poslednju napomenu pre nego što se vratim u krevet sa svojim mladim ljubavnikom: Kad bih mogao da promenim narativ o ženama srednjih godina, naglasio bih da bi trebalo da definišemo sebe ne kao one koje gube, nego one koje dobijaju. Jer, ovo su zlatne godine, godine kada možemo da prestanemo da mislimo na budućnost i kada možemo da napokon uživamo u sadašnjosti.

Juan Monino/gettyimagesplus