Bazno ili kiselo: Kako se održava idealna pH vrednost organizma

by | jul 11, 2015

Jedan od najvećih izazova u ishrani modernog čoveka jeste održavanje idealne pH vrednosti organizma, jer na taj način pomaže telu da se izbori sa brojnim tegobama koje kasnije mogu predstavljati ozbiljne zdravstvene probleme…

Najčešća nedoumica kod mnogih koji boluju od malignih oboljenja jeste kako da se hrane kako bi pomogli svom telu da se na najbollji mogući način izbori i sa bolešću i sa terapijom.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Pojedini nutricionisti pre svega ističu da je karcinom, na neki način, odbrambeni mehanizam koji naše ćelije koriste da bi preživele u kiseloj sredini, bez prisustva kiseonika. Zbog toga savetuje da se pre svega povede računa o tome da ishrana bude što više alkalna jer mnoge namirnice za koje to i ne pomišljamo zapravo kreiraju kiselu pH vrednost.

Da biste se pravilno hranili, osigurajte sebi 60% alkalnu ishranu i izbegavajte proizvode koji su većinom kiseli: gazirana pića, slatkiši, brza hrana…

Iz ishrane treba izbaciti:

rafinirano ulje
šećer
sve vrste slatkiša
gazirane mineralne vode
kuhinjsku so
konzervisanu hranu
beli hleb i brašno
industrijski proizvedene začine
suhomesnate proizvode
margarine
majonez
kečap
svu industrijsku hranu u čijem sastavu ima sojinog ulja i ulja sa visokim sadržajem esencijalne masne kiseline omega 6.

U ishranu treba uvesti namirnice koje alkalizuju:

suvo sirovo povrće bez obzira na ukus
voće (posebno limun koji iako ima izrazito kiseo ukus snažno alkalizuje telo)
bademe
integralne žitarice (posebno proso, med, zelene biljke jer sadrže hlorofil koji je veoma alkalan)
voda (jer je važna za proizvodnju kiseonika)
Ne treba zaboraviti ni na vežbanje, jer vežbe pomažu celom organizmu da održi alkalnost organizma tako što pospešuju opskrbljenost tela kiseonikom.

Veoma je važan unos hrane bogate vlaknima, a preventivni efekat ima i unošenje vitamina i minerala. Posebno zaštitno dejstvo imaju kupus kelj, karfiol i brokoli. Zaštitni efekat ima i unošenje kalcijuma, selena, vitamina C, E i B.

Nakon poslednjih nekoliko decenija postaje sve jasnije da je makrobiotika u velikoj meri uticala na promenu stavova o ishrani zdravlju, i što je još važnije, pomogla mnogima da poboljšaju svoje zdravlje i izađu kao pobednici u bici sa teškim bolestima i unaprede zdravlje svojih porodica i na taj način ostave trajan trag za buduće generacije.

Takođe je važno napomenuti da je u svim situacijama najbolji individalan pristup jer jedino na taj način, kada se potpuno poštuju potrebe nečijeg tela, mogu da se postignu rezultati.

Tagovi: