Categories Iz prirode

Beli luk crne boje? Ukusniji je, zdraviji, bez mirisa i možete da ga napravite same!

beli luk crne boje

Novi gastronomski hit nas je potpuno “razožurao”… Reč je o belom luku crne boje koji je na gastro sceni prisutan već gotovo dve decenije, a nedavno se popularnost ove namirnice preselila iz Azije i na evropski i američki kontinent. 

beli luk crne boje
Foto: Guliver/Getty Images

Američki profesionalni kuvari brzo su ovaj neobičan luk uvrstili u svoju kulinarsku rutinu, ističući da  ima niz prednosti u odnosu na običan beli luk – slatkog je ukusa, nema neprijatan miris, ne ostavlja neugodan zadah, a zadržao je svoja blagotvorna svojstva.

U gastronomiji je veoma važan, jer ima divan estetski momenat,

Zanimljivo je da ova namirnica zapravo nastaje procesom kuvanja cele glavice neoljuštenog belog luka, koji se prethodno fermentisao na niskoj temperaturi u toku mesec dana. .

Ni efekat na zdravlje i blagodat našeg organizma nije zanemarljiv – ima dva puta više antioksidanasa od klasičnog belog luka, staje na put problemu sa cirkulacijom i reumatoidnom artritisu, a može da posluži i u prevenciji Alcahajmera.

Crni – beli luk sadrži kalcijum, magnezijum, selen, fosfor, vitamin C i vitamin B6.

Pročitajte i… Kako sa samo četiri limuna, spremljena na poseban način, da ojačate imunitet

Kliknite na sledeću stranicu… 

9 komentara

  1. Zdrava namirnica koja je bozanski dar za nas organizam. U prirodi se krije velika moc, samo je treba na pravi nacin iskoristiti.

  2. Inace volim da jedem beli luk, ne smeta mi ni njgov miris, ni ukus…tako sam sigurna da bih volela i crni, samo sto jos nisam imala prilike da ga probam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA