Novi gastronomski hit nas je potpuno “razožurao”… Reč je o belom luku crne boje koji je na gastro sceni prisutan već gotovo dve decenije, a nedavno se popularnost ove namirnice preselila iz Azije i na evropski i američki kontinent.

Američki profesionalni kuvari brzo su ovaj neobičan luk uvrstili u svoju kulinarsku rutinu, ističući da ima niz prednosti u odnosu na običan beli luk – slatkog je ukusa, nema neprijatan miris, ne ostavlja neugodan zadah, a zadržao je svoja blagotvorna svojstva.
U gastronomiji je veoma važan, jer ima divan estetski momenat,
Zanimljivo je da ova namirnica zapravo nastaje procesom kuvanja cele glavice neoljuštenog belog luka, koji se prethodno fermentisao na niskoj temperaturi u toku mesec dana. .
Ni efekat na zdravlje i blagodat našeg organizma nije zanemarljiv – ima dva puta više antioksidanasa od klasičnog belog luka, staje na put problemu sa cirkulacijom i reumatoidnom artritisu, a može da posluži i u prevenciji Alcahajmera.
Crni – beli luk sadrži kalcijum, magnezijum, selen, fosfor, vitamin C i vitamin B6.
Pročitajte i… Kako sa samo četiri limuna, spremljena na poseban način, da ojačate imunitet
Kliknite na sledeću stranicu…
Zdrava namirnica koja je bozanski dar za nas organizam. U prirodi se krije velika moc, samo je treba na pravi nacin iskoristiti.
Ipak svezi, netretirani beli luk :)))
Ukusniji svakako,zdraviji nikako
Termickom obradom beli luk bi izgubio mnogo hranljivih satojaka.
Inace volim da jedem beli luk, ne smeta mi ni njgov miris, ni ukus…tako sam sigurna da bih volela i crni, samo sto jos nisam imala prilike da ga probam.
Svezi praziluk mi je ipak najlepsi 🙂
Ovo se jedino isplati ko ima sporet na drva, kojim se ujedno i greje. 40 dana
Nikada nisam imala priliku da vidim ovaj luk, a ni da ga probam. Izgleda zanimljivo.
Obozavam beli luk ali ovaj beli luk crne boje nikada nisam videla.