Categories Majčinstvo

Loše ponašanje deteta možete promeniti

Ukoliko se vaše dete ne ponaša onako kako biste vi želeli vreme je da preduzmete određene korake. Loše ponašanje se može promeniti ako se roditelji sete deset osnovnih i dokazanih principa.

Većina ponašanja…

1. …  je naučena. Određeno ponašanje deteta može biti pod uticajem različitih bioloških faktora, ali većina je naučena. To znači da će se ono što učite svoju decu itekako odraziti u njihovom ponašanju.

2. … treba intervenciju. Ne očekujte da će se vaše dete promeniti samo od sebe. Njegovo ponašanje će se, bez vaše intervencije, najverovatnije samo pogoršati, a onda će ga biti još teže promeniti.

3. … treba vremena za promenu. Obično je to najmanje 21 dan konstantnog ponavljanja.

4. … zahteva predanost. Dugotrajna predanost je potrebna za bilo kakve značajne i trajne promene. Nema prečice – roditeljstvo je težak posao.

5. … mora imati zamenu. Nijedno ponašanje se neće zauvek promeniti, osim ako dete ne naučite novom ponašanju koje će zameniti ono staro.

6. … zahteva dobar primer. Ponašanja se najbolje uče na svakodnevnom pozitivnom primeru. Dakle, proverite da li je vaše ponašanje u skladu sa onim što dete treba da nauči. To se naziva i “bumerang efekat” – šta god vi pokažete svom detetu (svesno i nesvesno), to će vam uzvratiti.

8. … traži puno prakse. Promena ponašanja traži puno ponavljanja. Dakle vežbanje, vežbanje i vežbanje novog ponašanja s vašim detetom, sve dok ono ne nauči da se ponaša na novi način i bez vaše pomoći.

9. … se brže menja uz pozitivno ohrabrenje. Promena ponašanja je teška i zaslužuje podsticanje, priznanje i pohvalu. Podstičite dete na svakom koraku tokom putovanja ka promeni. U stvari, najbrži način za promenu je da detetu date priznanje za ono što je učinilo ispravno, pa će tako bolje znati kako se, zapravo, i treba ponašati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA