Loše ponašanje deteta možete promeniti

Loše ponašanje deteta možete promeniti

0
SHARE

Ukoliko se vaše dete ne ponaša onako kako biste vi želeli vreme je da preduzmete određene korake. Loše ponašanje se može promeniti ako se roditelji sete deset osnovnih i dokazanih principa.

Većina ponašanja…

1. …  je naučena. Određeno ponašanje deteta može biti pod uticajem različitih bioloških faktora, ali većina je naučena. To znači da će se ono što učite svoju decu itekako odraziti u njihovom ponašanju.

2. … treba intervenciju. Ne očekujte da će se vaše dete promeniti samo od sebe. Njegovo ponašanje će se, bez vaše intervencije, najverovatnije samo pogoršati, a onda će ga biti još teže promeniti.

3. … treba vremena za promenu. Obično je to najmanje 21 dan konstantnog ponavljanja.

4. … zahteva predanost. Dugotrajna predanost je potrebna za bilo kakve značajne i trajne promene. Nema prečice – roditeljstvo je težak posao.

5. … mora imati zamenu. Nijedno ponašanje se neće zauvek promeniti, osim ako dete ne naučite novom ponašanju koje će zameniti ono staro.

6. … zahteva dobar primer. Ponašanja se najbolje uče na svakodnevnom pozitivnom primeru. Dakle, proverite da li je vaše ponašanje u skladu sa onim što dete treba da nauči. To se naziva i “bumerang efekat” – šta god vi pokažete svom detetu (svesno i nesvesno), to će vam uzvratiti.

8. … traži puno prakse. Promena ponašanja traži puno ponavljanja. Dakle vežbanje, vežbanje i vežbanje novog ponašanja s vašim detetom, sve dok ono ne nauči da se ponaša na novi način i bez vaše pomoći.

9. … se brže menja uz pozitivno ohrabrenje. Promena ponašanja je teška i zaslužuje podsticanje, priznanje i pohvalu. Podstičite dete na svakom koraku tokom putovanja ka promeni. U stvari, najbrži način za promenu je da detetu date priznanje za ono što je učinilo ispravno, pa će tako bolje znati kako se, zapravo, i treba ponašati.

Nema komentara

Ostavite komentar