Categories Majčinstvo

Zdrava hrana za trudnice

Tokom trudnoće je veoma važno da ostanete zdravi, a hrana vam može pomoći u tome. Ono što jedete i te kako može da utiče na vašu trudnoću, pa je važno da jedete namirnice bogate vitaminima i sastojcima koji će osigurati pravilan razvoj vaše bebe. Evo koja je hrana posebo dobra za vas.

 

Jaja, koja su bogata proteinima, obavezno se moraju naći u vašem tanjiru. Pored proteina, sadrže i holin, nutritijent koji je dobar za razvoj mozga fetusa, a sa jajima u organizam ćete uneti i gvožđe i vitamin B9.

Pasulj i sočivo su namirnice koje mogu da nadoknade proteine i gvožđe onima koji ne jedu meso. Bogati su i kalcijumom i vlaknima, a pasulj se posebno izdvaja zbog toga što sadrži i cink, koji smanjuje rizik od preranog porođaja.

Namirnice poput orasa, badema, kikirikija i pistaća bogate su zdravim mastima, između ostalih i omega-3 masnim kiselinama, ali i proteinima, vlaknima , vitaminima i mineralima. Oni će vam pružiti neophodnu dnevnu dozu magnezijuma koje biste trebali da unosite tokom trudnoće, što smanjuje rizik od preranog porođaja i pomaže razvoj nervnog sistema fetusa.

Jogurt, verovali ili ne, sadrži više kalcijuma od mleka, a bogat je i nutricijentima koji jačaju kosti, poput proteina, vitamina B i cinka. Zahvaljujući ovim elementima, razvoj bebinih kostiju i zuba ići će normalnim tokom.

Čaša soka od pomorandže doneće vam preporučene dnevne količine vitamina C, vitamina B9 i kalijuma, koji su neophodni tokom svake trudnoće jer sprečavaju razvoj određenih defekata i koji osiguravaju da će vaša trudnoća proći u najboljem redu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA