Istraživanje: Dobri odnosi sa komšijama čuvaju vaše zdravlje

by | avgust 24, 2014

U kakvim ste odnosima sa svojim komšijama? Ako često svraćate na kafu ili međusobno pozajmljujete alat bez pogovora, znajte da time i svom srcu činite dobro. Naime, američki istraživači su utvrdili da negovanje dobrosusedskih odnosa takođe neguje i dobro kardiovaskularno zdravlje.

buurman470

Dobre komšije i osećaj povezanosti sa lokalnom zajednicom može da pomogne smanjenju rizika od srčanog udara za pojedince, navodi se u studiji. Do ovog zaključka došli su istraživači Univerziteta u Mičigenu nakon što su analizirali podatke skoro 5.300 osoba starijih od 50 godina. Važno je napomenuti da ispitanici nisu imali problema sa zdravljem srca.

Istraživači su pratili kardiovaskularno zdravlje osoba kroz period od četiri godine, a za to vreme 148 osoba doživelo je infarkt srca. Na početku istraživanja, ispitanici su morali da ocene svoj odnos sa komšijama skalom od jedan do sedam: mogu li da se oslone na svoje susede u nevolji, veruju li im i u kojoj meri se osećaju delom svog komšiluka.

Američki istraživački tim ustanovio je da se rizik od srčanog udara snizio za svaki veći dodeljeni broj. Ispitanici koji su svojim komšijama i odnosu sa njima dali punu sedmicu imali su 67 odsto niži rizik od srčanog udara, u poređenju sa osobama koje su svoje susedske odnose ocenili jedinicom, a ta razlika je značajna, tvrde istraživači.

„To se otprilike može uporediti sa rizikom od srčanog udara kod pušača i nepušača“, prokomentarisao je Erik Kim, vođa studije.

Naravno, dodao je da je reč o opservacijskoj studiji iz koje se ne može izvući uzročno-posledična veza.

Izvor: Ordinacija.hr

Tagovi: