U Britaniji ograničili uzimanje viagre odraslima radi troškova

by | decembar 9, 2011

Britanski parovi od 40. do 60. godine vode ljubav u proseku jednom nedeljno, tj. četiri puta u mesecu, a ovom odlukom užitci će se smanjiti na dvaput mesečno.

Britanski NHS  („National Health Service“) ograničio je propisivanje viagre odraslima na samo dve tablete u mesec dana u odnosu na dosadašnjih četiri. Prema njihovim studijama, parovi u dobi od 40. do 60. godine vode ljubav u proseku četiri puta u mesecu, pa će s ovim biti „ograničeni“ na seks jednom u dve nedelje.

Besplatno propisivanje leka za erektilnu disfunkcija NHS strogo kontroliše, a propisuju ih isključivo ljudima čije bolesti utiču na njihov seksualni život poput dijabetesa, multiple skleroze i raka prostate. Iako ne postoji klinički razlog za ograničavanje tableta, NHS ovim želi da smanji troškove.

Dobar seksualni život ključan je za zdravlje i dobrobit čoveka, a to ističu i sami lekari. Međutim NHS to ne prepoznaje. Ograničavanje viagre na samo dve tablete mesečno jeste izjednačavanje seksa s nepotrebnim luksuzom i nepriznavanje koliko nevolje može izazvati nedostatak istog – ističe za urednik časopisa „The Telegraph Pulse“ Ričard Hoj .

Erektilna disfunkcija je česta kod muškaraca starije životne dobi, a gotovo 50 odsto njih u dobi od 40. do 70. godine je barem jednom imalo problema s tim . Viagru i slične lekove pripisuju i privatni lekari, ali onda osam tableta košta 4 000 dinara, s time da morate da platite i sam recept. Prošle je godine u Velikoj Britaniji izdano više od 2,2 miliona recepata za viagru u vrednosti od 690 miliona dinara.

Tagovi: