Ovo su namirnice koje nijedna žena više nikada neće pogledati ni okusiti

by | novembar 17, 2016

Ako ženama postavite pitanje šta bi najviše volele u životu, dobićete jednostavan odgovor – da nikada ne ostare. U redu, znamo da je to teoriski nemoguće, ali nije neizvodljivo usporiti proces starenje. Zato, drage dame, evo šta bi trebalo da promenite u svakodnevnom životu, kako biste bile na dobrom putu da ostvarite svoj san.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Genetika je ključan faktor kada je o starenju reč, ali postoje stvari koje bi trebalo da izbegaveta ako ste zaista rešene da vaša koža izgleda mladoliko.

Najpre, budite svesni svojih navika u ishrani. Iako svi „pazimo“, ipak nam se potkradu neke greške, koje su u stvari kardinalne.

Dakle, ono što svakodnevno unosimo u organizam i te kako može ubrzati proces starenje. Zato je mnogo važno da se više informišemo o zdravijim namirnicama, koje utiču na našu dugovečnost, kao i da iz jelovnika izbacimo sve ono što nikako nije dobro po naše zdravlje, ali i kožu.

Stručnjaci, lekari i nutricionisti izdvojili su 8 namirnica koje zaista loše utiču na nas, a sticajem okolnosti svakodnevno ih konzumiramo:

Fast food

Iako postoji zdravija opcija u prodavnci brze hrane, izbor je uglavnom ograničen i mi se mahom odlučujemo za hamburgere i pomfrit. Ove namirnice često imaju veliki sadržaj šećera, soli, obrađenog zrnevlja i/ili zasićenih i trans masnoća. Takođe ovi sastojci uneseni u velikim količinama čine da naša tela rade prekovremeno da bi ih rastvorila, a uz to nemaju nikakve hranljive vrednosti sem kalorija.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Alkohol

– Alkohol ubrzava starenje – tvrdi Liz Veinandi iz Ohaja jer sastojci alkohola, uz znatnu konzumaciju, usporavaju metabolizam, izazivaju bore i opadanje kvaliteta kože i pogoršavaju zdravlje srca, što dovodi do smanjenja životnog veka. Mudro bi bilo ograničiti konzumaciju alkohola na nedeljnoj bazi i držati se jedne do dve čaše, da ne bi previše opteretili telo.

Peciva

– Šećer, prerađeni karbohidrati, trans masnoće i hrana puna sodijuma može ubrzati starenje – kaže Keri Glesman, dijetetičarka i osnivač NutritiousLife.com i The Nutrition School.

– Sve ove namirnice izazivaju upale u organizmu koje su povezane sa starenjem – dodaje ona. Peciva su prepuna skrivenog šećera, masnoće i soli, tako da ih treba manje konzumirati.

Pročitajte i… Zbogom, nadutosti! Frape od tri namirnice garantuje ravan stomak u sekundi

Kliknite na sledeću stranicu…

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Kafa

Iako miris sveže kafe ujutru deluje kao spas, ona može ubrzati proces starenja. Umereno pijenje kafe može biti zdravo, jedna ili dve šolje dnevno, a umesto kafe piti vodu, sveže sokove i čaj. U tim napitcima nema kofeina, koji izaziva starenje, a kafa ga je puna.

Crveno meso

Mada je uživanje pojesti veliki odrezak s vremena na vreme, redovno konzumiranje velikih količina crvenog mesa može ozbiljno poremetiti kvalitet vaše kože i proces starenja tela, jer dovodi do upala. Umesto toga pređite na tanje, bele komade, poput pilećih i ćurećih prsa, a crveno meso čuvajte za specijalne prilike ili ga jedite u veoma malim količinama.

Testo

Testo i drugi proizvodi puni skroba i prerađenih karbohidrata, te šećera ubrzavaju starenje i stvaraju upale, tvrdi Andrea Giankoli, istraživač za „Beach Cities Health District“. Zato pređite na hranu pravljenu od celovitog zrna, jedite testo umerenije i pri tome unosite i puno povrća.

Pročitajte i… Blejk Lajvli otkrila koje je DVE namirnice izbacila iz ishrane da bi izgledala kao boginja

Slatkiši

Patricia Faris, doktor i dermatolog i autorka „The Sugar Detox“ kaže da slatkiši mogu izazvati upale i starenje organizma, bore na koži, slabo srce, a uz to u njima nema ni hranljivih sastojaka. Oštećuju i kolagen, i čine da izgledamo starije. Umesto krofne ili štanglice čokolade pojedite nešto s proteinima, zdravim masnoćama i antioksidantima.

Gazirana pića

– Unošenje šećera u organizam ubrzava starenje – kaže doktorka Ariel Ostad, a šećera ima u slatkišima, pecivima i mnogim namirnicama, ali je skriven i u običnim pićima, poput gaziranih pića i sokova. Birajte sokove sa niskim količinama šećera, ili pijte čaj ili vodu umesto konzerve gaziranog soka kada vam proradi apetit.

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Tagovi: