Istraživanje dokazalo: Čak 80% milenijalki ima problem sa samopouzdanjem

by | mart 9, 2019

Ponekad nas može zaboleti tuđa kritika, ali svesni smo činjenice, da smo sebi najveći i najiskreniji kritičari. Osnov problema leži u nedostatku samopouzdanja, na kome svakodnevno moramo raditi. Jednostavno je poslednje što nam u toku dana treba, loša slika, koju sami o sebi stvaramo.

Psihološko istraživanje je pokazalo da su mlade žene u periodu 20ih do 30ih godina, opsednute samokritikom, u velikom procentu, čak i do 80% njih. Ispitanice su potvrdile da svakodnevno čuju unutrašnji glas koji im govori da nisu dovoljno dobre i da u nečemu neće uspeti.

Psiholozi tvrde, da je upravo samokritičnost, najveći problem, koji mlade žene sputava na putu ka uspehu, jer predstavlja svojevrsnu blokadu u trenutku, kada im je potrebna motivavcija da se izbore za sebe.

Jednostavno je, u trenutku kada počnemo da sumnjamo u sebe, zaboravljamo sve kvalitete, za koje smo bili svesni da ih posedujemo.

Sa problemom preterane samokritičnosti, svaka od nas mora se individualno izboriti, i to tako što će sagledati svoje mogućnosti, fokusirati se na svoje vrline i mane i prihvatiti sebe upravo takvu kakva jeste. Kada poznajete i prihvatate sebe, bićete u mogućnosti da sebi postavite realne ciljeve, a samim tim smanjićete šansu od neuspeha, čime ćete automatski smanjiti potrebu za samokritičnošću.

Ponekad, žene vole da porazgovaraju sa svojom najboljom prijateljicom i kroz objektivan razgovor spoznaju svoje kvalitete. Svaka od nas je svesna da nije pravi prijatelj osoba koja će vas tapšati po ramenu dok tonete u problem, ubeđujući vas da je sve baš kako treba da bude. Zato će vaša objektivna drugarica, naći prave reči, uz koje će istaći vaše kvalitete, kao što će i pokušati da vam ukaže na rešenje, kojim ćete najefikasnije korigovati svoje mane.

Zaista nema potrebe da sputavate sebe oštrom kritikom, jer je čovek sposoban da na sebi radi tokom celog života, kako bi s vremenom postao najbolja verzija sebe.

Foto: @vanessaeco

Pročitajte i…5 filmova koje su obeležile jake žene

Tagovi:

top