5 filmova koje su obeležile jake žene

by | 8 marta, 2019

Povodom međunarodnog dana žena, donosimo vam 5 filmskih naslova koje su obeležile jake žene, a koje biste danas mogle da pogledate!

1. Sufrežetkinje

Film koji će nas podsetiti da dane rane feminističke borbe, razdoblja borbe britanskih sufrežetkinja za pravo glasa i njihovom okretanju nasilju, kao jedinom putu u borbi za promene. U filmu glume zvezde kao što su Meryl Streep i Helena Bonham Carter, a u glavnoj ulozi briljira Carey Mulligan, jedna od najzanimljivijih britanskih glumica mlađe generacije.

2. Dokumentarni film Bombshell: Priča o Hedy Lamarr

Reč je o jedinstvenom uvidu u život i stvaralaštvo holivudske dive i najljepše žene na svijetu, koji rasvjetljava manje poznatu crticu iz njene biografije – njen izumiteljski rad na polju bežične tehnologije.

3. Dokumentarni film Whitney: Biti svoja

Film koji nudi jedinstveni pogled iza kulisa kraljice popa na vrhuncu slave, kao i o okolnostima koje su prekinule uspon njene karijere i preranoj smrti 2012. godine. Donosi nikad pre viđene materijale i otkriva kako pevačica, koja je bila najbogatija afroamerička izvođačica tog vremena i češće na vrhovima top-lista nego sami Beatlesi, bez obzira na sve, nikad nije imala privilegiju da bude slobodna i verna samoj sebi.

4. Božija volja

Film rediteljke Petre Volpe donosi 1971. godinu u kojoj nakon brojnih revolucija žene konačno ravnopravno učestvuju u donošenju važnih odluka, dok u bogatoj i uređenoj Švajcarskoj još uvek nemaju pravo glasa. Ovaj film pokazuje kako su žene u Švajcarksoj konačno ubedile muškarce da im te 1971. daju pravo glasa na referendumu.

5. U mojim godinama još skrivam da pušim

Francusko-alžirska drama rediteljke Rayhane Obermeye otvara vrata tradicionalnog alžirskog hamama, u kome se daleko od pogleda muškaraca okuplja raznolika skupina žena, svih dobi i društvenih statusa. Ovde, izolovane od muškog sveta one pronalaze svoje utočište i slobodu.

Pročitajte i…Romantične komedije idealne za veče sa drugaricama

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu

Tagovi:

top