Punjena jaja – savršen dodatak uskršnjoj ili slavskoj trpezi

by | maj 3, 2024
Punjena jaja

Dekorativno, a brzo jelo za Uskrs ili slavu – punjena jaja. Donosimo recept koji ćete spremati uvek

Punjena jaja su odličan izbor za usršnju ili slavsku trpezu.  Ona dodaju eleganciju i raznolikost stolu, pružajući ukusnu i dekorativnu poslasticu koju gosti mogu uživati. Mogu se napuniti različitim filovima, poput tunjevine, avokada, majoneza, senfa, začina, luk, peršun, i drugih sastojaka, prilagođavajući se ukusu i preferencijama gostiju. Ova jela se lako pripremaju, mogu se praviti dan ili dva unapred, što olakšava organizaciju trpeze za posebne prilike poput slave.

Recept za punjena jaja

Sastojci:
tvrdo kuvana jaja
domaći majonez (ako ga ne jedete, koristite grčki jogurt)
biber
so
senf
začini i začinsko bilje po vašem izboru (origano, kari..)
drugi dodaci (slaninica, šunka, sir, povrće…)

Priprema:

  1. Skuvajte jaja i ohladite ih
  2. tvrdo kuvana jaja oljuštite, a zatim prepolovite. Izvadite žumanca i odložite ih sa strane. Polovine belanaca poređajte na tacnu
  3. Žumanca izgnječite i po pomešajte sa majonezom, senfom i začinima. Odnos je, otprilike jedna kašičica senfa na dve kašike majoneza.
  4. Dobili ste osnovnu smesu koju dalje nadograđujete različitim sastojcima. U fil možete dodati izgnječen avokado, sitno naseckanu slaninicu, izrendan sir ili komadiće barene piletine. Ako u frižideru imate ostatke povrća (kukuruz, ljuta paprika), takođe ih možete iskoristiti.
  5. Kada budete zadovoljni ukusom, napunite belanca, a potom ih pospite rendanim sirom
  6. Ostavite u frižideru do služenja.

 

Video recept

Ukoliko prvi put pravite punjena jaja, ovaj video prikazuje ceo postupak:

l freeskyline/istock/GettyImagesPlus