Ukusna i brza: Zeljanica od gotovih kora

by | april 26, 2024
pita zeljanica

Zeljanica od gotovih kora je brža i jednostavnija varijanta omiljenog jela

Pita zeljanica je jedna od omiljenih na ovim područjima, ali te tanke kore – defitinivno zahtevaju veštinu. Ovaj recept namenjen je onima kojima testa baš i ne idu od ruke – koriste se gotove kore.

Pita zeljanica je tradicionalno bosansko jelo, takođe popularno u drugim balkanskim zemljama poput Srbije i Hrvatske. To je slana pita napravljena od slojeva kore za pitu punjenih smesom spanaća i sira, često uz dodatak sastojaka poput luka, belog luka i začina za dodatni ukus. Slojevi kora obično se premazuju uljem ili puterom kako bi se postigla hrskava tekstura prilikom pečenja. Zeljanica je ukusno i obilno jelo, savršeno za svaki obrok tokom dana.

Kako se pravi zeljanica od gotovih kora?

Sastojci:

1/2 kg kora
3 jaja
1 belance
300g mladog sira
oko 300g španaća
1dl kisele vode
1dl jogurta
50ml ulja
50g brašna
1 kašičica praška za pecivo
oko 2 ravne kašičice soli (zavisi od slanoće sira)
Za premaz kora:
50ml ulja
1dl kisele vode
Za premaz pite:
1 žumance
susam

Priprema:

  1. Oprati spanać (blitvu ili neko drugo zelje) i iseći ga na trakice.
  2. Umutiti 3 jaja i 1 belance, pa dodati izgnječeni sir i spanać. Usuti 1dl kisele vode, jogurt, 50ml ulja, brašno i prašak za pecivo i kašičicu soli.
  3. Izmešati 50ml ulja i 1dl kisele vode.
  4. Prvu koru premazati mešavinom kisele vode i ulja, pa posuti malo fila preko kore. Uviti koru u rolat, ne previše čvrsto. Potom tako formirani rolat uviti u spiralu i staviti u nauljenu tepsiju
  5. Sledeću koru premazaiti kiselom vodom i uljem, posuti filom, zarolati i uviti i ponavljati dok se ne potroše sve kore i ne napuni tepsija.
  6. Umutiti žumance i susam i premazati koru.
  7. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 200 stepeni 40 minuta. Potom smanjiti temperaturu na 100 stepeni i peći još 10 minuta.

Prijatno!

Haris Calkic/istock/gettyimagesplus