Posni pirinač sa spanaćem iz rerne: Kad ga jednom probate, pravićete ga stalno

by | mart 25, 2024
Posni pirinač sa spanaćem iz rerne: Kad ga jednom probate, pravićete ga stalno

Danas smo odlučili da pravimo jedno vrlo ukusno, jeftino i zdravo jelo – posni pirinač sa spanaćem. Ukus će vas oduševiti… 

Ulazimo u drugu nedelju posta i toliko imamo posnih recepata za fantastična jela, da ne znamo koje pre da pravimo. Ali, danas je pobedio pirinač koji ćemo primpremati sa spanaćem – to iz rerne.

Posni pirinač sa spanaćem – jeftino, ukusno i zdravo jelo

Ovo jednostavno i preukusno jelo možete napraviti na bezbroj načina i dodavati pirinču sastojke i začine po želji. Nama se više dopada kada je zapečeno u rerni, nego kad se priprema na ringli (probalo smo obe varijante). A ono što ovo jelo čini izuzetno zdravi jeste spanać. Razlog zašto se spanać smatra superhranom je veliki broj hranljivih materija i vrlo malo kalorija.

Spanać pomaže u stabilizaciji nivoa glukoze u krvi, prevenira teška oboljenja, te jača kosti, kosu i nokte. To su samo neke od koristi koje ćete imati ako redovno jedete spanać.

Na TikToku smo pronašli jednostavan recept za pripremu rižota sa spanaćem:

@chefmariio Spinach Vegan Rice with coconut milk……..#chef #cheflife #chicken #cooking #foodblogger #foodgasm #foodies #foodlover #foodstagram #lunch #plantbased #rice #spinach #tasty #travel #travelawesome #travelblog #traveldestination #travelingram #travelphoto #travelpics #traveltheworld #vegan #veganfood #veganfoodshare #veganism #veganlife #veganrecipes #vegansofig #vegetarian ♬ Lottery – K CAMP

Recept za posni pirinač sa spanaćem

Sastojci:

  • 2 šolje pirinča
  • 400 g zamrznutog ili svežeg spanaća
  • 2 kocke za supu od povrća
  • 100 g šampinjona
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 2 veća čena belog luka
  • 50 g suvog grožđa
  • 2 kašike ulja
  • so i biber po ukusu

Priprema:

  1. Dobro operite pirinač, sipajte u šerpu, dodajte kocke za supe u i nalijte vodom. Kuvajte dok ne bude potpuno skuvan. Zatim sklonite sa šporeta.
  2. Oljuštite i sitno iseckajte crni i beli luk. Operite i sitno iseckajte šampinjone. Dobro operite i ocedite suvo grožđe. Operite i narendajte šargarepu.
  3. Zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i propržite crni luk dok ne postane staklast. Zatim dodajte beli luk, šargarepu i šampinjone. Dinastajte par minuta.
  4. Pomešajte pirinač i dinstano povrće, posolite i pobiberite. Sve to prespite u podmazanu  vatrostalnu činiju ili tepsiju.
  5. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok se ne zapeče (dok ne porumeni). Servirajte pirinač na tanjire i pospite suvim grožđem. Služiti toplo uz sezonsku salatu.

Prijatno!

Al Gonzalez/gettyimages.co.uk