Posni rižoto s prazilukom: Zdrav, ukusan i jeftin ručak

by | decembar 19, 2023
Posni rižoto s prazilukom: Zdrav, kasan i jeftin ručak

Volimo rižito jer se može pripremiti na milion načina. A s obzirom na to da je vreme posta, predlažemo da probate posni rižoto s prazilukom.

Volimo sve što može da se spremi za pola sata, a da je ukusno i zdravo. A rižoto s povrćem je upravo to – ukusan i zdrav obrok, idealna za dane posta.

Posni rižoto s prazilukom: Šta ga čini zdravim jelom

Osim sa prazilukom i šargarepom, rižoto možete pripremati i sa ostalim povrćem: paprikama, brokolijem, tikvicama, kukuruzom, graškom, spanaćem, blitvom… Mi smo odabrali jednostavan recept koji obiluje hranljivim sastojcima, a osim pirinča i praziluka, trebaće vam šargarepa, crni luk i začini.

U ovim danima najvažnije je ojačati imunitet, a za to će se pobrinuti šargarepa (naročito zbog beta karotena i vitamina C i E), praziluk (sadrži obilje vitamina, minerala i ostalih dragocenih sastojaka) i stari dobri crni luk.

Na internetu se mogu naći odlični recepti za pripremu rižota s povrćem, kao što je sledeći recept koji smo pronašli na TikTok-u:

@miakouppa Prasorizo is a classic Greek vegan meal made with leeks and rice. #miakouppa #greekrecipes #easyrecipe #greektiktok #greekcooking #foodtiktok ♬ Cooking – Oleg Kirilkov

Recept za posni rižoto

Sastojci:

  • 1 šolja pirinča
  • 2 veća praziluka
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 veće šargarepe
  • 1/2 litra bujona od povrća
  • 2 kašike ulja
  • malo peršuna
  • so i biber po ukusu

Priprema:

  1. Dobro operite i ocedite pirinač. Očistite i sitno iseckajte crni luk i praziluk. Opesrite i iseckajte šargarepu na kockice.
  2. Zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i pržite crni luk sve dok ne postane staklast.
  3. Dodajte praziluk i šargarepu i pržite 3-4 minuta uz stalno mešanje. Zatim dodajte pirinač i mešajte jedan minut.
  4. Nalijte bujon od povrća, posolite i pobiberite. Dodajte malo peršuna.
  5. Kada uvri skoro sva tečnost dodajte malo vode. Treba dodavati pomalo vode sve dok se pirinač ne skuva.
  6. Sklonite šerpu sa šporeta i ostavite poklopljeno da odstoji 5 minuta. Zatim servirajte rižoto. Ako volite, možete ga preliti limunovim sokom – još je ukusniji.

Prijatno!

Esin Deniz/gettyimages.co.uk