Nova vrsta anksioznosti s kojom se borimo nakon pandemije koronavirusa

by | april 25, 2022
nova vrsta anksioznosti

Stručnjaci se slažu – period proveden u pandemiji izazvao je mnogobrojne posledice, a jedna od njih je i nova vrsta anksioznosti.

Srećni smo što pandemija jenjava, ali ipak smo i dalje svesni potencijalne opasnosti da se ponovo rasplamsa. I dalje osećamo pritajenu pretnju, a naš mozak automatski reaguje na nepredvidivu, potencijalno opasnu situaciju. U pitanju je novi tip anksioznosti – slobodno lebdeća teskoba.

Nova vrsta anksioznosti

Slobodno lebdeća anksioznost je osećaj brige, nervoze i straha bez jasnog razloga. Može se preneti i na druge probleme u određenim domenama, kao što je zdravlje i veze, te na kraju može napredovati u generalizovani anksiozni ili panični poremećaj. Kada se radi o simptomima, oni uključuju visok nivo stresa i nesanicu.

Kako se leči ova vrsta anksioznosti?

Postoje smernice u kojima se stručnjaci slažu, to jest načini za preusmeravanje ili upravljanje problemom. Ako je teskoba već nastupila, isprobajte metode za smirivanje koje uključuju sve što opušta telo te smanjuje fizičke simptome (vežbe disanja, topla kupka…).

Možete isprobati tehnike uzemljenja ili svesnosti koje će vratiti osećaj prijatnosti u telo i pomoći vam da imate više kontrole. Isprobajte tehniku poznatu kao 333 metoda, koju svako može izvesti kod kuće.

Pročitajte i… Simptomi anksioznosti za koje verovatno niste znali

Radi se o tome da morate navesti tri stvari koje možete videti, tri stvari koje možete čuti i tri stvari koje možete osetiti. Takođe, isprobajte tehniku body-scan kojom možete osvestiti svaki deo svog tela počevši od stopala do glave.

Ipak, ako se osećate preopterećeno, najbolja pomoć je razgovor sa stručnim licem koji će vas uputiti kako dalje i šta konkretno da preduzmete.

Iako se slobodno lebdeća anksioznost ne kategorizuje kao poremećaj mentalnog zdravlja, radi se o nečemu sa čime se mnogi od nas mogu poistovetiti.

Izvor: ljepotaizdravlje.hr

lepotaizdravlje.rsFizkes / iStock via Getty Images