Proširene i zapušene pore: 3 korisna trika koja će vam spasiti lice

by | oktobar 11, 2022
proširene i zapušene pore

Proširene i zapušene pore, masna koža, bubuljice – sredite svoje lice u tri koraka

Iako smo sve potpuno svesne da su pore neophodne za funkcionisanje naše kože, to ne znači da nam je lako da prihvatimo sve ono što proširene pore sa sobom nose. Još i da zanemarimo teksturu kože i to što sa ovakvim porama nikada ne možete da postignete clean girl efekat, kada se te proširene pore začepe prljavštinom, uljem i nečistoćama, onda moramo da se nosimo i sa bubuljicama i flekama.

Nažalost, proširene pore ne mogu da se suze ili da jednostavno nestanu sa našeg lica. Ali, zato možemo da smanjimo njihovu uočljivost i minimiziramo sve ostale negativne propratne efekte. Kada sledeći put skupite snagu da uđete u obračun sa zapušenim porama, pokušajte sledeće jednostavne trikove.

 

Proširene i zapušene pore: Kako se sa njima boriti?

 

Maska od gline jednom nedeljno

 

Što je više ulja i nečistoća u vašim porama, izgledaju veće, tako da bi trebalo da ih čistite što je moguće bolje.  Glina ima dobru  reputaciju kao sredstvo koje može da izvuče toksine i nečistoće iz vaše kože, tako da je upotreba maske na bazi gline jednom (ili čak dva puta) nedeljno dobar početak. Najbolje maske na bazi gline su one koje sadrže kaolinsku ili bentonit glinu ili kombinaciju ova dva sastojka. One minimiziraju pore, uklanjaju mrtve ćelije kože i apsorbuju višak masnoće.

 

Retinol u dnevnoj rutini

 

Retinol – oblik vitamina A – je dobro poznat po svojoj sposobnosti da poboljša ćelijski promet i proizvodnju kolagena. Kako ovo pomaže vašim porama? Pa, retinol takođe može da upravlja proizvodnjom prirodnih ulja i masnoća. A ako možete da smanjite masnoću kože,  proširene pore će biti mnogo manje uočljiove. Samo budite oprezni ako prvi put uvodite retinol u svoju noćnu rutinu nege kože. Počnite polako, na svake tri noći i postepeno smanjujte vreme između nanošenja, dok se koža ne navikne dovoljno da retinol možete da koristite svako veče. U početku koristite blage formulacije.

 

Krema za sunčanje

 

Nemamo dovoljno vremena da vam kažemo SVE razloge zbog kojih bi trebalo da nanosite kremu za sunčanje svaki dan, ali kada su u pitanju vaše pore i njihova veličina, dobro je da znate da što je više lice izloženo suncu, to su pore veće. Oštećenja UV zracima mogu ugroziti proizvodnju kolagena, a manje kolagena znači da će vaša koža izgubiti čvrstinu i elastičnost, što će dovesti do proširenih pora.

 

ULTIMATIVNI SAVET: Izbegavajte ceđenje mitisera i bubuljica. Jedan pogrešan potez i  možete oštetiti kožu i proširiti pore.

brizmaker/gettyimagesplus